Lämnar yrket med sorg i hjärtat

I dag kan vi läsa om en lärare som tagit konsekvenserna av sitt missnöje med yrkets utveckling och lämnat läraryrket, med sorg i hjärtat.

Publicerad Av

I "Därför ger jag upp läraryrket" skriver den numera avhoppade läraren Evin Baksi bland annat:

"Jag trivdes bra på arbetsplatsen, var uppskattad av elever, personal och föräldrar, men jag kände att detta inte räckte för en person som ville utvecklas. Det slutade med att jag sa upp mig för att skola om mig."

Och hon kommer även in på lönefrågan som väckt så mycket känslor senaste veckorna efter att läraravtalet slöts :

"Att tjäna 27 000 kronor i månaden efter att ha studerat 4,5 år på universitet och arbetat i 11 är orimligt! Inför årets avtalsrörelse var förväntningarna på våra fackliga förhandlare höga och nyheten om det nya avtalet kom som en chock. Från att kräva 10 000 i lönehöjning till att nöja sig med 1 100 är steget skamligt långt."

Att ingen trodde att 10000 skulle nås på en avtalsrörelse bortser Baksi från, liksom många andra. Men man måste förstå den stora besvikelsen hos lärarna mot bakgrunden av att denna yrkeskår förbigåtts så länge. Baksi skriver:

"Jag delar många lärares frustration och besvikelse. Men lärarnas dåliga arbetssituation, låga status och låga löner angår alla! Utan lärare blir det nämligen ingen utbildning. Det är tack vare lärarnas insatser som det i dag finns yrkeskunniga människor på alla områden i samhället. Det är därför viktigt att vi stöttar lärarna i deras kamp. "

Hon avslutar:

"Att jag lämnat läraryrket betyder inte att jag inte brinner för själva frågan. Den lågan kommer aldrig att släckas!"

Det finns alltså ett hopp. Och det är bara lärarna själva som tillsammans med sina fackliga företrädare pressar på de ansvariga arbetsgivarna.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla