Lärare ska tjäna som riksdagsledamöter – eller tvärtom?

I "Koppla riksdagsarvodet till lärarlönenlänk till annan webbplats" skriver det föräldralediga språkröret och folkhögskoleläraren bland annat om sin väg mellan deltidsjobbet som lärare och det arvoderade uppdraget som politiker.

Publicerad Av

Gustav Fridolin säger: "Det är en vandring mellan de skilda världar som är Sverige idag. Mellan den del av den skattefinansierade offentligheten där man får vara tacksam om man slipper betala för jullunchen, och den del av den skattefinansierade offentligheten där dekoren till firmafesten bränner iväg på sisådär en halv miljon.

Det är klart att det är en vandring där man hinner ställa sig en del frågor. Som: Hur blev det så här? Och då tänker jag inte på de skandalomsusade festerna hos några myndigheter och departement. Dålig styrning, bristande kontroll och en och annan som förlorat en liten del av sitt omdöme för varje ny befordran tills ingenting var kvar – det kan göra en förbannad, men det är ju förhållandevis lätt att göra något åt. Utkräv ansvar, städa upp, öppna upp, inför regler och se till att följa dem.

Skillnaderna i hur man själv och andra ser på sin roll, sitt ansvar och sitt värde är svårare att förändra. Hur kan vi ha hamnat där att det anses viktigare att ta hand om våra pengar än våra barn? En gång i tiden tjänade ju en riksdagsledamot och en lärare ungefär lika mycket."

Gustav Fridolin plockar alltså upp det som Lärarnas Riksförbund talat om länge, nämligen att fram till 1967 tjänade en riksdagsledamot lika mycket som en läraradjunkt.*) Det säger något om såväl skolan som synen på läraryrket och på värderingen av kunskap och bildning.  

Utspelet har också plockats upp av Expressen, "Gustav Fridolin: Riksdagspolitiker borde ha lärarlönlänk till annan webbplats".

"Det finns en hel del politiker som tjänar ­alldeles för mycket, och det finns definitivt många lärare som ­sliter med det som på många sätt är världens viktigaste jobb och tjänar alldeles för lite", säger Gustav Fridolin till Expressen.

*) I dag tjänar en riksdagsledamot över 58 000 kronor i månaden. Ingångslönen för lärare är under 25 000 kronor i månaden - och slutlönen i bästa fall kring 30 000 kronor.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla