Mer förödande kritik mot Stockholms lönesättning av lärare

LR Stockholm har varit ute och underkänt tanken på att grupplönesätta lärare på "svaga" och "starka" skolor. Där alliansstyrda Stockholm ser uppmuntran ser lärarna en nedtryckande modell.

Publicerad Av

I ”Svaga skolor kommer att förlora sina bästa lärare” skriver några lärare att det är en orättvis lönereform:

"De nya lärarlönerna i Stockholms skolor kommer inte att leda till att svagpresterande skolor höjer sina resultat. Tvärtom kommer både elever och lärare att vilja fly de 'svartlistade' skolorna. Utbildningsförvaltningen bör tänka om och satsa på att få kvalificerade lärare till de skolor där de behövs mest", skriver lärarna Björn Kindenberg och Anna-Karin Frisk.

Man skriver vidare bland annat:

"Blir lönereformen verklighet kommer den att innebära en elevflykt, årligen upprepad när utbildningsförvaltningens ”svarta listor” i framtiden släpps. Men också lärare vill förstås till de skolor som har de bästa eleverna, särskilt då om medellönen där är högre. Duktiga lärare kommer att söka sig bort från de skolor där de behövs mest, det vill säga där de pedagogiska utmaningarna är som störst.

Och tillägger:

"Utbildningsförvaltningens reform luktar illa av amatörmässigt näringslivsledarskap. Produktionsmål och bonusar för en avdelning kan nog vara fungerande, även i offentlig verksamhet. Men, säg, en läsktillverkare som i syfte att öka colaförsäljningen skulle gå ut och förkunna att företagets cola är av högsta kvalitet, medan dess apelsinläsk är fullkomligt odrickbar, skulle bli utskrattad – och förmodligen snart satt i konkurs.

Vill man i utbildningsförvaltningen ta efter företagsprinciper för verksamhetsutveckling, så gör det åtminstone på ett professionellt sätt."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla