Var är Lotta och Sten?

Exempelvis har de styrande politikerna i Stockholms stad varit tysta alltsedan de för över en månad sedan gick ut på debattplatslänk till annan webbplats i Svenska Dagbladet. Då förklarade de förtjänstfullt att de skulle följa avtalets intentioner och satsa på att höja lärarnas löner. Man skrev bland annat:

Publicerad Av

Alliansen i Stockholms stad kommer att aktivt hedra detta avtal och kommer att bli en mycket aktiv part för att tillsammans med lärarna genomföra avtalet och förbättringarna av skolan.

Men det har varit knäpptyst från det ansvariga skolborgarrådet Lotta Edholm (FP) och det ansvariga finansborgarrådet Sten Nordin (M) alltsedan den debattartikeln.

Däremot har tjänstemännen skickats fram för att förklara stadens lönepolitik mot lärarna. I DN kunde man läsa ännu en debattartikel som bland annat förklarade att i Stockholm skulle de skickliga lärarna belönas.

Det var ett direkt svar på de lärare som gått ut i en debattartikel den 27 okt och förutskickat att de bästa lärarna nu kommer att lämna de skolor som har svårast förutsättningar, detta eftersom de kommer straffas med sämre lönepåslag, till och med lägre än den lägsta nivån som anges i läraravtalet HÖK12.

Deras inlägg kom bara några dagar efter att Lärarnas Riksförbunds ledning den 25 okt gick ut i en debattartikellänk till annan webbplats i SvD Brännpunkt där förbundet krävde att förslaget om att straffa lärare på skolor med sämre resultat drogs tillbaka.

Den offentliga debatten har egentligen rasat sedan den 19 okt då Stockholms egensnickrade lönesättningssystem, som belönar lärare på vissa skolor (med 0,5 procent högre påslag än avtalets egentliga lägsta nivå) och straffar lärare på andra skolor (med 0,5 procents lägre avtal än avtalets egentliga lägsta nivå), slogs upp stort på nyhetsplatslänk till annan webbplats i Dagens Nyheter.

Redan samma dag var Lärarnas Riksförbunds ordförande i Stockholm Ragnar Sjölander och förbundsordförande Metta Fjelkner ute i en debattartikellänk till annan webbplats på Newsmill och kritiserade Stockholms lönesättningsmodell.   

Under hela denna tid, snart en månad, har inget hörts från skolborgarrådet eller finansborgarrådet. Trots att Lärarnas Riksförbund i Stockholm varit mycket aktiva och sökt möten och kontakt med politikerna så är dörrens stängd. LR Stockholm har ordnat stormöten, skickat ut pressmeddelanden och gett intervjuer i media i syfte att förmå ansvariga politiker att tänka om – eller i alla fall ta diskussionen och förklara sig offentligt för väljarna. Istället möts man av tystnad.

Det är en talande tystnad. Och en tystnad som i sig är illavarslande för om man ska ta den möjlighet som öppnades med det nya läraravtalet om att fortsätta höja den svenska skolan. Sprider sig stockholmsmodellen hotas likvärdigheten i skolan än mer. 

Så, Lotta, var är du? Och Sten, var är du?     

Glädjande är dock att de lärarfackliga organisationerna nu är eniga i motståndet mot Stockholms Stad. En gemensam demonstration planeras av LR och LF till den 29 november. Törs man tro att ansvariga politiker i Stockholms stad vågar sig fram till dess?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla