Samtal om svensk skola

Programmet är inspelat på Engelsbergs herrgård i oktober 2012 och moderator är journalisten Lotta Gröning.

Publicerad Av

Talare i detta avsnitt var Inger Enkvist, professor vid Lunds universitet och Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund, samt Dan Johansson, ordförande för Lärarförbundet i Finland.

Axess beskriver programmet enligt nedan:

"Frågan var hur ska Sverige kunna konkurrera på världsmarknaden i framtiden? I takt med globaliseringen har utbildningssystem blivit mer jämförbara. Världskonkurrensen gör allt till en enda stor idoltävling och all form av medelmåttighet tenderar att raderas ut.

Sverige jämförs numera med dem som är bäst i världen. Nyligen rankades Europas bästa universitet. KTH var det svenska universitet som placerade sig bäst, på en trettonde plats. Hur ska Sverige kunna hävda sig och vad krävs för att åstadkomma världens bästa utbildningssystem? Hur ska Sverige ta sig in i världseliten på utbildningsområdet?"

Hela serien beskrivs enligt nedan:

"Krävs en elitsatsning på utbildning för att klara världskonkurrensen? Det är en av frågorna som ställs på detta seminarium inspelat på Engelsbergs herrgård i oktober 2012. Medverkande är bland andra utbildningsminister Jan Björklund och Metta Fjelkner, förbundsordförande för Lärarnas Riksförbund."

Första delen tar upp Nutiden, den andra tar upp Grundskolan och den högre utbildningen och den tredje Framtiden.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla