Svensk skola halkar efter

I Svenska Dagbladet läser vi en mycket bekymrad huvudledare. Ledarredaktionens chef P J Anders Linder skriver under den raka rubriken "Sverige nu efter Ungern, Slovakien och Rysslandlänk till annan webbplats":

Publicerad Av

"Man fick leta förgäves efter Sverige igår morse när BBC publicerade en ny rankning av världens bästa skolsystem. Bredvid nätartikeln, där det konstaterades att Finland och Sydkorea gör bäst ifrån sig, låg en tjugo-i-topp-lista. Där fanns Danmark och Ungern, Slovakien och Ryssland. Men inte Sverige. Hade vi alldeles glömts bort?"

Det visade sig att rapporten The Learning Curve 2012 inte glömt Sverige, men att vi fanns först på 21:a plats bland de 40 studerade länderna. Linder fortsätter:

"Överst på undre halvan: bra eller dåligt? Det beror på vad man har för ambitioner. Jag tycker att det ger klart större skäl till ansträngning än till belåtenhet. Allra helst som trenden pekar åt fel håll. Under lång tid har svenska elever gjort allt sämre ifrån sig i de internationella kunskapsjämförelserna."

Linder nämner dels Saco:s undersökning över akademikers livslön, som bla visar att just gymnasielärare kommit sämst ut av alla akademikeryrken. Dessutom lyfter han fram det problematiska med den lärarutbildning som reformerades 2001 (och sedan revs upp 2011). Bloggen har skrivit om detta här.

Linder avslutar sin artikel med följande uppmaning:

"På allra senaste tiden har ett renoveringsarbete börjat. Något viktigare för skolan är svårt att tänka sig. Släpp det inte med blicken! "


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla