Läxhjälpsdebatt provocerar lärare

Under rubriken "Har läxhjälp blivit en statusmarkör?länk till annan webbplats" diskuterades under måndagens Studio Ett det nya utökade Läx-Rut, som ger möjlighet att få skatteavdrag för läxläsning och mycket annat i gymnasiet, som exempelvis personlig tränare.

Publicerad Av

I programmet gjordes ett uttalande av en medarbetare på Röda korset som upprört flera lärare. En civilingenjör som kommer till Röda Korset två gånger i veckan som volontär för att hjälpa eleverna med sina läxor, sade han ville bli lärare men avråddes på grund av lärarnas dåliga status.

På frågan varför behöver så många elever hjälp så sade han bland annat att eleverna inte förstår lektionen, att läraren inte hinner med, samt många elever klagar på grund av att lärarna är dåliga.

En lärare som lyssnade på programmet säger:

"Röda korset har ingen kompetens att bedöma om vi bra eller dåliga de ska inte vara med och driva oss ännu längre ner. För det är skillnad att undervisa två kvällar i veckan och leka superlärare jämfört med att arbeta som lärare på heltid. Jag är trött på alla experter som tror sig veta hur skolan ska vara, men själv har denne valt ett välavlönat yrke ... "

Ja, man kan förstå den lärare som får nog. Därför fortsätter Lärarnas Riksförbund att arbeta för ett återupprättande av läraryrket. I det stora som i det lilla.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla