Problem med lärarlegitimationens genomförande kan tvinga staten ta över

Det är förståeligt att reaktionerna blir starka när det visar sig att 30 års undervisning inte har betydelse när en lärares behörighet ska avgöras. Dessa övergångsproblem måste gå att lösa.

Publicerad Av

Det är precis detta som de insatta har förutspått. En så stor reform skapar problem i övergångsskedet, och måste granskas och kritiseras för att förbättras. Hittills har drygt 1300 lärare överklagat Skolverkets beslut. Att jämföra med de cirka 73 000 som redan godkänts och de 180 000 lärare som totalt ska omfattas av legitimationskraven.

I Sveriges Radios Ekonyheterlänk till annan webbplats kunde vi höra Lärarnas Riksförbunds ordförande Metta Fjelkner förklara hur förbundet arbetar för att se till att ansvariga rättar till problemen.

Hon väljer att inte ta till brösttoner om kaos och kris utan talar istället om de problem som finns och håller med om att genomförandet har skapat problem. Samtidigt är hon tydlig med att hon inte vill delta i en svartmålning av en legitimationsreform som hon säger ”kan bli och är så viktig för läraryrkets status”.

Som reformens tillskyndare har Lärarnas Riksförbund fortgående kontakter med regeringen om de problem som finns, exempelvis att nyutbildade lärare inte får någon legitimation på grund av att de inte får introduktionsplats efter examen.

”Senast i denna vecka som varit har vi haft denna frågan uppe med regeringen. Där vi tycker dels att lärarutbildningarna ska dimensioneras, alltså att man inte ska utbilda fler lärare än vad som behövs i olika ämnen och årskurser. Men också att det ska finnas introduktionsplatser till alla. Alltså att det lite mer liknar hur läkarna får sina”, säger Metta Fjelkner till Ekot.

Under helgen gick också det ansvariga statsrådet Jan Björklund ut i Svenska Dagbladetlänk till annan webbplats i frågan och sade att kommunerna måste ta sitt ansvar och se till nyutexaminerade lärare får introduktionsplats. Om de inte klarar det så måste staten ta tillbaka ansvaret. Björklund sa också att det kan komma undantagsregler för äldre lärare som inte har behörighet för att få lärarlegitimation.

Den som vill veta mer om Lärarnas Riksförbunds förslag på hur problemen som länge varit uppenbara kan läsa debattartiklarna som skrevs i Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet senast diskussionen var igång.

”Så löser vi problemen med lärarlegitimationerna”länk till annan webbplats, DN.
”Lärarlegitimationerna viktig reform”länk till annan webbplats, SvD.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla