Fackliga segrar för lärarna

Denna vecka har varit en viktig och framgångsrik vecka för Lärarnas Riksförbund. Det har blivit tydligt vad det betyder att kunna fokusera på lärarnas och vägledarnas intressen.

Publicerad Av

Genom att just koncentrera sig på medlemmarnas problem med arbetsbelastning eller orättfärdiga skattebeslut så har förbundets jurister och företrädare kunnat glädja sig åt två besked som kommer att få betydelse.

Uppmärksammad seger om arbetsbelastningen
Den fråga som har störst nationella återverkningar är en uppmärksammad seger för Lärarnas Riksförbund mot Stockholms stad och som kommer att minska lärarnas arbetsbörda.

Genom den fastslog Arbetsmiljöverket att lärarnas arbetsbelastning är för stor.

Lärarnas Riksförbund drev ensamt frågan mot stadens utbildningsförvaltning. Resultatet blev att Arbetsmiljöverket nu kräver att arbetsgivarna i Stockholm stad minskar lärarnas arbetsbelastning. Annars får de böta två miljoner kronor.

Nyheten slog ner som en smärre ”bomb” i Kommun- och Skolsverige.

I SVT ABC var det en toppnyhetlänk till annan webbplats.

Även Sveriges Radio Stockholm rapporteradelänk till annan webbplats.

I TV4 Nyheternas inslag lyftes frågans nationella betydelse fram. Nu måste alla kommuner förhålla sig till Arbetsmiljöverkets besked. "En milstolpe", sa förbundsordförande Metta Fjelkner.

Och i morse kunde vi höra Metta Fjelkner i  P1-Morgon där hon underströk attlänk till annan webbplats arbetsmiljöverkets krav på Stockholms stad kan få konsekvenser för lärarnas arbetssituation i resten av landet.
Och dessförinnan samma morgon intervjuades Ragnar Sjölander, LR Stockholms ordförande och huvudskyddsombud, i Sveriges Radio Stockholms morgonprogram.

Ibland står det i blixtbelysning vad en stark facklig organisation betyder.

Bra att veta är att kollegorna i Lärarförbundet, Lf, givetvis inbjudits att vara med att driva  arbetsbelastningsfrågan gemensamt av LR Stockholm. Men av olika skäl valde man att avstå.

Det är viktigt att debatten fokuserar på vad utbildningsförvaltningen nu tvingas göra. Och att se vad detta kan betyda för lärarna i hela landet. Detta sätter en stor press på alla kommuner att lyssna på lärarna och inte lägga på fler nya arbetsuppgifter utan att ta bort andra.

Förlikning som gick lärarnas väg
På onsdagen kom beskedet att Lärarnas Rikförbunds medlemmar i Kungsbacka, som fått hjälp att driva en tvist till förlikning nu får en rejäl ersättning för att en beordrad arbetsresa hade förmånsbeskattats, trots att arbetsgivaren, kommunen tvingat lärarna att åka.

Bland andra Sveriges Radio Halland uppmärksammade fråganlänk till annan webbplats.

Också detta är en glädjande seger för Lärarnas Riksförbunds medlemmar. I denna tvist som pågått i flera år var Lärarnas Riksförbunds jurist drivande.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla