Satsningar på lärarlöner visar vägen

Sigtuna kommun har satsat på lärarnalänk till annan webbplats. Man har beslutat att ge drygt trettio lärare i grundskolan och gymnasiet extra lönepåslag på uppåt tiotusen kronor i månaden. Drygt hälften av de 32 lärarna som fått extralön i Sigtuna är medlemmar i Lärarnas Riksförbund.

Publicerad Av

I Aktuellt på fredagskvällen möttes "två höga fackliga företrädare", som programledaren Claes Elfsberg uttryckte det när han presenterade Metta Fjelkner, Lärarnas Riksförbunds ordförande, och Anders Ferbe, IF Metalls ordförande, som skulle tala om olika strategier för höjda löner.

Metta Fjelkner menade att det definitivt hjälper till i kampen för att få kommunerna att höja lärarnas löner. Sigtunaexemplet är ett bevis på att det går att satsa extra pengar.

"Genom att Sigtuna ger ett antal lärare så stora lönepåslag visar de vägen för att höja lärarlönerna. Vi har försökt med alla tillgängliga medel. Vi har försökt attt smeta ut med några hundralappar till hela lärarkollektivet. Vi har misslyckats. Vi prövar en ny strategi nu. För vad vi vill är att hela lärarkollektivet ska lyftas. Vi tror att några kan gå före och visa vägen, så att det kommer det att gynna andra i framtiden."

"Vi är väldigt unika i Sverige att vi har individuell lönesättning för lärare. Det här avtalet som nu pågår är kommunernas sista chans. Jag tror aldrig vi kan teckna ett avtal med individuell lön om vi inte lyckas den här gången.

Vår strategi är att få så mycket som möjligt till så många som möjligt. Det skäms jag inte för att säga, för lärarna har halkat efter i det system som har varit."

"Vi måste höja både kollektivet och individerna!"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla