Förstatliga skolan och ge likvärdiga villkor för friskolorna

I Handelsbanken TV deltog Marie Axelsson, ombud för Lärarnas Riksförbund i Sigtuna i ett samtal under rubriken Vad ska vi göra åt skolan? Temat är friskoleägarnas ansvar och även Peje Emilsson, Kunskapskolans grundare och ägare, samt förre justitiesministern Thomas Bodström deltog i samtalet under ledning av Lennart Ekdal.

Publicerad Av

Vi kunde se och lyssna till ett tankeväckande och inspirerande samtal där frågan ställs om friskolereformen verkligen har lyckats? Det är verkligen värt att notera att alla var överens om att kommunaliseringen av skolan som genomfördes 1991 inte varit lyckad.

”Staten måste ta ett större ansvar för skolan”, säger Marie Axelsson.

”Jag tror att det är dags att börja överväga att förstatliga skolan igen”, säger Thomas Bodström. Det är mycket uppseendeväckande att en så välkänd S-profil går ut med den tydliga åsikten. Det kommer utan tvekan påverka många inom socialdemokratin.

Än mer uppseendeväckande är att Thomas Bodström sa att Göran Persson, som genomförde den så hårt kritiserade kommunaliseringen, var väldigt orolig över skolans utveckling och inte alls har samma åsikt idag. Man kunde alltså ana att Persson är väg att ångra vissa beslut, kanske framförallt att reformen inte genomfördes som den borde.

Dessutom säger Thomas Bodström:

”Jag är positiv till friskolor men kontrollen är alldeles för slapp”.

Peje Emilsson nämnde den debattartikel, "Tvångsförvalta usla skolor" han skrev med Metta Fjelkner i Dagens Industri och säger: ”Skolor som inte håller kvalité ska sättas under statlig förvaltning”.

Han fortsatte: "Vi har gjort stora misstag på utbildningsområdet, kommunaliseringen gjordes på ett sätt som var fel, friskolereformen måste förändras på ett antal punkter."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla