Dags för politikerna att lyssna nu

Anna Dahlberg påpekar hur våra politiker gör allt för att slippa ta itu med de strukturella problemen och blundar för behovet för nödvändiga systemkorrigeringar.

I ledaren "Sätt Björklund i skolbänkenlänk till annan webbplats" skriver Anna Dahlberg bland annat utifrån Per Kornhalls bok "Barnexperimentet: Svensk skola i fritt fall" (Leopard förlag):

"Fram till 1990 gick den svenska och finska skolan hand i hand. Skolresultaten var goda och likvärdigheten i skolan var hög. Efter det har Sverige och Finland gjort helt olika vägval.

Finland fortsatte som tidigare, eller som finländare tydligen brukar säga när de möter sina svenska kollegor: 'Vi kopierade allt som hände i svensk skola, men slutade med det 1990'.

Sverige däremot inledde ett skolexperiment med dramatiska och ideologiskt motiverade reformer. Skolan kommunaliserades. Timplaner, behörighetskrav och andra regelverk skrotades till förmån för målstyrning. Ovanpå det kom friskolereformen 1992 som skapade världens mest marknadsanpassade skolsystem."

Dahlberg påpekar att i inget annat västland sjunker kunskaperna i matematik och läsning lika snabbt som i Sverige. Hon konstaterar att den svenska skolan inte längre utjämnar livschanser, "utan cementerar dem."

Samtidigt tävlar nu de politiska partierna om att profilera sig i skolfrågan. Men utan att vilja lyfta blicken.

"Jan Björklund (FP) lanserar den ena reformen efter den andra, men blundar helst för problem som är kopplade till friskolereformen. Socialdemokraterna å andra sidan bråkar gärna om läxhjälpen, men vägrar ifrågasätta den egna kommunaliseringen."

Dahlberg talar om politisk prestige och understryker att det som sticker ut mest ur ett internationellt perspektiv - lärarkrisen och revolutionen av skolsystemet - är det som diskuteras minst av våra politiker. Hon avslutar:

"Vi har inte råd med dagens politiska låsningar. Det är dags att tillsätta en skolkommission bestående av svenska och internationella experter med uppgift att nagelfara det svenska skolfiaskot. Låt Pasi Sahlberg, Finlands ledande skolnestor, leda kommissionen.

Björklund och hans meningsmotståndare får snällt sätta sig i skolbänken och lyssna."

Ja, kanske är det dags för politikerna att lyssna nu. Och lyssna noga.