Oacceptabelt med våld mot lärare

I artikeln, "Lärare hotas och misshandlas av sina eleverlänk till annan webbplats" berättar lärare om vad de upplevt. Senare i dag kommer Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson att medverka i en chatt på dn.se om detta arbetsmiljöproblem, som det kanske talas för lite om.

DN berättar att hundratals lärare varje år drabbas av sina elevers ilska. Hot och våld är det enskilt största allvarliga arbetsmiljöproblemet i skolan. De utgör en tredjedel av alla anmälningar till Arbetsmiljöverket om allvarliga tillbud på skolor.

Detta allvarliga arbetsmiljöproblem tycks ännu inte ge med sig, trots hårt arbete från bland annat Lärarnas Riksförbund och förbundets skyddsombud. Frågan ägs av skolledningar och rektorer. Helt avgörande i sådana här fall som det berättas om i DN i dag är hur ansvariga på skolorna agerar - och vilket stöd som ges till lärarna.

I DN kan vi läsa om hur en lärare hotades med stryk i Oskarshamn. Hur elev försökte strypa sin lärare med ett hopprep i Västernorrland. Hur en elevcoach blev hotad med en trasig flaska på en skola i Falkenberg. Hur en lärare i Hyltebruk under en slöjdlektion stacks med en syl i knät av en elev. Och hur en lärare i Mönsterås fick en knytnäve och en datorväska i nacken.

Var och en av dessa berättelser vittnar om en oacceptabel arbetssituation.

Att då ha rektorer som säger följande är förödande: "När lokaltidningen skrev en notis om det blev eleven väldigt arg. Vi vill inte prata om det".

Läs detta igen. Eleven blev arg, så då talar man inte om det som hänt. Så agerar en skolledning som inte tar arbetsmiljöfrågan på allvar. Att tystnadens kultur sprider sig kommer dessutom i förlängningen att drabba alla elever på den skolan.

Peter Norell, huvudskyddsombud på Lärarnas Riksförbund i Göteborg, säger till DN att ett stort antal incidenter aldrig kommer till myndigheternas kännedom. Många lärare avstår från att berätta på grund av skam. Han menar också att okunskapen hos skolledningen är ett mycket stort problem.

"Det finns skolor som har bedrövliga rutiner – eller inga alls – för hot och våld mot lärare. Man polisanmäler inte sådant som är brottsligt, utan försöker skyla över det av rädsla för att få dåligt rykte. Den svenska skolan är väldigt konkurrensutsatt så det gäller att behålla eleverna."

Enligt Arbetsmiljöverkets statistik har antalet fall där lärare sjukskriver sig till följd av hot eller våld varit stabilt de senaste fem åren – med cirka 260 fall årligen. Utöver dessa har sammanlagt 2 977 anmälningar om andra allvarliga incidenter gjorts under perioden 2007‑2012.

Idag, tisdag, kommer alltså Lärarnas Riksförbunds Bo Jansson att chatta på dn.se och svara på frågor om detta. Chatten börjar kl 13:30, men det går att ställa frågorna redan nu.