Skolstart från sex år på väg i hela Norden

Införandet av skolstart från sex år är på gång i hela Norden. Det kunde vi läsa om i en nyhetsnotislänk till annan webbplats från TT häromdagen.

Publicerad Av

Närmast står Finland på tur och därmed kan Sverige bli sista nordiska land som sänker skolstartsåldern. Som det påpekas i nyhetstelegrammet är det egentligen en liten skillnad för eleverna.

"För de sexåriga barnen skulle skillnaden bli liten – minst 96 procent i Sverige och 98 procent i Finland går redan i förskoleklass. Förändringarna handlar snarare om andra krav på pedagoger och infrastruktur."

I den andra meningen i citatet finns också orsakerna till att Lärarnas Riksförbund driver kravet på en tioårig skola med tidigare skolstart, vilket man bland annat kan läsa om i debattartikeln "Satsa på skolstart från sex års ålder".

Med skolstart från sex år får vi ett tydligare fokus på lärandet och på välutbildade lärares roll för att stimulera och vägleda de mycket unga eleverna och börja bygga en gedigen grund för dem att stå på för sin vidare skolgång.

Svensk skola behöver ta nya kvalitativa steg för att bättre klara framtidens krav och möjligheter.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla