Kamp för ökad läsning med författare, popstjärnor – och läshundar

Läsningens betydelse lyfts fram på alltfler håll. Inte bara lärarna är oroliga för elevernas läsförmåga och läsvanor. Allt färre tycks ta sig tid för att upptäcka den långa läsningens sug och njutning.

Publicerad Av

Martin Widmark är Sveriges bäst säljande författare och mannen bakom Lasse Maja-serien. Han har nu tagit en paus i skrivandet för att satsa på projektet ”En läsande klass”.

För Skolvärlden berättar Martin Widmark om sina bästa tipslänk till annan webbplats för att öka läsningen och läsförståelsen hos sina elever.

Och i en intervju med Skolvärldens webb-tv berättar han också om frustrationen över att läsförståelsen minskar – och vad han gör för att vända trenden.
Se mer: "Kunskapen har funnits i 35 årlänk till annan webbplats"

Men det kanske finns hopp ändå. Nyligen kunde vi läsa i Dagens Nyheter, “Yohio kommer ut som läsfrämjarelänk till annan webbplats”, om att popstjärnan och melodifestivalstjärnan Yohio är en riktig läsvän och bokälskare. Vi kan inte låta bli att citera den stränge idolen som förhoppningsvis kan påverka sina fans att vilja läsa mer:

Vi ser att det också finns "läshundar"länk till annan webbplats som hjälper till att vara goda lyssnare, för utan goda lyssnare finns ingen högläsning.

Dessutom har ett forskningsprojekt inletts vid Linnéuniversitet. Helene Ehriander, lektor i litteraturvetenskap, och Anna Nilsson, gymnasielärare och student på Linnéuniversitetet, har fått finansiering för ett stort pedagogiskt utvecklingsprojekt kring barns läsande, med klar potential både för samverkan och forskning! Projektet ”Bokhunden och Astrid Lindgren” har beviljats 8 miljoner kronor för tre år.

Projektet syftar föra samman barn med litteratur och att använda hunden som ett verktyg för detta.

Ehrianders metod går ut på att barnen läser för hunden som är kravlös och inte dömande. Hunden har en lugnande effekt i en situation som för många barn är stressande. Projektet ska drivas i samarbete med skolor och bibliotek och fokusera i första hand på barn mellan 6 och 13 år. Projektet kommer ta fram en anpassad utbildning för både hundarna och deras förare så att de blir ett i sammanhanget fungerande team. Efter avslutad projekttid kommer metoden med bokhunden gå över till en förenings- eller företagsform.

Det finns hopp!

I Almedalen kommer Martin Widmark också delta i seminariet ”Elevernas läsförståelse minskar – läget är akut”. Det anordnas av hans projekt ”En läsande klass” tillsammans med Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Sveriges Skolledarförbund.

Seminariet hålls tisdag 2 juni 13:30 i Almedalsbiblioteket.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla