Resan mot ökat nationellt ansvar för skolan fortsätter

Skolan var återigen en viktig fråga och ett centralt debattämne under årets Almedalsvecka.

Publicerad Av

Under veckan uppmärksammade bland andra SVT den stora opinionsundersökning som Lärarnas Riksförbund låtit Novus göra.

Den sa kort och gott att "Folket vill ha en statlig skola", som Lärarnas Riksförbunds förbundsordförande Bo Jansson skrev i en artikel på SVT Debatt. På tisdagskvällen mötte han också Miljöpartiets Gustav Fridolin i en debatt i Aktuellt 21länk till annan webbplats.

Och trots att Fridolin sa att han inte ville att skolan helt skulle bli statens ansvar - just nu - så uteslöt han inte att skolans organisation kan komma förändras i den riktningen framöver. Detta var absolut ett viktigt besked.

På torsdagen bjöd Lärarnas Riksförbund in till Almedalens stora skoldebatt med alla åtta riksdagspartierna representerade. Under seminariet avslöjade Moderaternas Tomas Tobé att partiet nu har påbörjat en resa mot ett ökat statligt nationellt ansvarstagande, något han också gick ut i TV4 på fredagsmorgonen (länk hittas tyvärr inte) och berättade att partiet ska ta initiativ till samtal och möten för att den borgerliga alliansen ska gå fram gemensamt för ökat statligt ansvarstagande för skolan. I höst ska Moderaterna fatta de första besluten i den riktningen.

I artikeln "Systemfelet i skolan måste rättas till"länk till annan webbplats i Expressen visade också Bo Jansson vad som håller på att hända just nu i skoldebatten där hela kartan håller på att ritas om. Alla partier talar nu om ökat statligt ansvarstagande för skolan i någon form. Redan nu kan man säga att Lärarnas Riksförbunds arbete gett klara resultat - i samverkan med verkligheten, som tyvärr visar att lärarnas farhågor inför decentraliseringen av skolan besannats.

Efter de tydliga tecknen under veckan där det står klart att mycket håller på att hända så ligger nu fokus på att ansvariga inser att det först krävs tydliga markeringar med satsningar på lärarlöner och arbetsvillkor, samt därefter klara åtaganden för ett ökat statligt ansvarstagande för skolan.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla