Illa dolt lärarförakt

Den senaste krönikan från Mats Edman, chefredaktör för SKL:s tidning Dagens Samhälle, har fått en del lärare att reagera.

Publicerad Av

En lärare säger med ilsken röst:

”Jag får alla mina fördomar om denna tidning bekräftade. Mats utmärker sig som en mästare i att vantolka sommarens statistik från Skolverkets attitydundersökning.”

Vad menar då de kritiska rösterna är så bekymmersamt när Dagens Samhälles chef skriver sina ofta provocerande krönikor? Är det inte bra att någon granskar även lärarkåren, undrar vän av ordning?

Jo, så här förklarar en upprörd lärare, som vanligtvis vinnlägger sig om att vara nyanserad och sällan brusar upp, som nu. Men att påstå sig "avslöja lärarnas attityder" och mena att lärarna är självgoda, ja då tycker till och med en tålmodig lärarsjäl att måttet är rågat:

”När 93 % av lärarna anser sig ha kunskaper och förmåga att leda eleverna, kommenterar Edman detta med att lärarna har "höga tankar" om sig själva. Han ifrågasätter dessutom att lärarfacken larmar om missnöje när de nu är så nöjda.

/.../

Inte ett ord om att det skulle kunna vara så att lärarna har förmågan att leda sina elever, men inte ges möjlighet till detta av sina lokala politiker. Därav ett dubbelt så stort missnöje med lokala politiker än riksdagspolitiker. En analys som, för många med elementära kunskaper om svenska skolas utveckling, torde vara självklar."

Och så ett sista slutord från lärarhåll:

"Mats avslutar med 'Så usla betyg får inte ens vi journalister'. Så är det säkert, men Mats gör sitt bästa för att försämra även denna sin egen yrkeskårs betyg. Att han vill försämra lärarnas förtroende framgår tydligt och det är sorgligt nog föga förvånande med tanke på den organisation han jobbar för.”


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla