Olika bilder av riksinternatskolan Lundsberg

Det finns olika bilder av stängningen av riksinternatskolan Lundsberg.

Publicerad Av

Expressens Björn af Kleen skrev igår vältajmat om "överklassens järnrörsgate" där han uppmärksammade den före detta Sigtunaeleven Agnes Hellströms nyligen utkomna och likaså vältajmade bok "Att vara utan att synas. Om riksinternaten Lundsberg, Sigtuna och Grenna"länk till annan webbplats som är ett reportage inifrån internatkulturen:

"Agnes Hellström berättar om en mor som söker upp Staffan Hörnberg när sonen misshandlats av fyra elever. Rektorn förklarar att mobbarna redan straffats genom att ha bränt möjligheten till avancemang i hackordningen. När mamman är inte nöjer sig med svaret erbjuder sig Lundsberg att betala sonens terminsavgift.
Så fungerar en maffiakultur, frapperande nog understödd av toppskiktet i Sveriges näringsliv."

Idag skriver Expressens ledarredaktion rätt upp och ned på sin opininsblogg och i huvudledaren "Stäng fler skolorlänk till annan webbplats", man menar att fler skolor bör följa Lundbergsskolans öde:

"Det är förskräckligt när elever misshandlar varandra. Oavsett var det inträffar. De drabbar de enskilda barnen och ungdomarna hårt. Men för elevernas framtid är det minst lika illa att inte få möjlighet att lära sig allt man någonsin kan. Och det är ännu fler elever som råkar ut för usel undervisning.
I Expressen i går listade vi högstadieskolornas betygsresultat. Dels de absoluta meritvärdena, dels resultaten i förhållande till barnens bakgrund – föräldrarnas utbildningsnivå och födelseland, andelen pojkar. Där finns många skolor som utmärker sig negativt. År efter år.
Skolinspektionen bör skärpa tillsynen där. Lika lite vara blåögd där som i förhållande till Lundsberg. Skolor som inte håller kunskapsmåttet måste också stängas."

I Aftonbladet läser vi att rektor Staffan Hörnberg var på ripjakt, som han inte velat avbryta länk till annan webbplatsnär krisen slog till. Tidningens Lena Mellin talar om Sveriges värsta skolalänk till annan webbplats.

Och samtidigt berättar Aftonbladet om hur både elever, föräldrar och lärare är ledsna. "Lundsbergseleverna: ”Vi känner oss kränkta”länk till annan webbplats. Och i Expressen läser vi om elever som säger att de älskar sin skola och elever som vägrar lämna skolanlänk till annan webbplats.

Just nu går debattens vågor höga och många känslor svallar. Vi får se hur detta slutar. Måhända är det som Lars Lindström skriver i Expressen, att "kanske är riksinternatens tid äntligen förbi"länk till annan webbplats. Eller kanske går det att modernisera dessa riksinternat och få dem följa med sin tid?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla