Usel upphandling drabbar elever och lärare

Volvo IT. Den som har följt mediabevakningen av Stockholms Stads totala misslyckande i konsten att upphandla fungerande IT-system, vet vad som nu följer.

Ytterligare besked om fortsatta problem och dyra lösningar för medborgarna i Stockholm. Och du som är förälder till barn som är elever i skolan vet att du betalar för något som inte fungerar. Hur mycket resurser har förslösats? 

Idag kan vi läsa att även det som fungerar utmärkt, som exempelvis de iPads som staden köpt in till skolorna, blir till en dyrköpt affär för medborgarna. Detta eftersom staden tvingas betala dubbelt så mycket som iPrylarna kostar i affären! Och därtill lägger IT-leverantören Volvo IT på en månadsavgift för ... oklart vad.

Nyheten finns att läsa i dagens Svenska Dagbladet, dock ej på webben, så vi länkar till P4:s Radio Stockholm, Dåligt IT-avtal ger dyra läsplattor i Stockholms skolorlänk till annan webbplats.

I våras skrev också Dagens Nyheter om Stockholms Stads genomklappning som professionella upphandlare, Fem miljarder för ett fiaskolänk till annan webbplats.

Det fascinerande är att allt tycks fortsätta som vanligt. Ingen drar i nödbromsen. Ingen tycks kunna visa att staden inte får vad man betalar för.

Och detta trots att lärarna i LR Stockholm protesterat så tydligt som det bara går, se exempelvis pressmeddelandet Lärarnas Riksförbund i Stockholms stad protesterar mot att staden förlänger datoravtalet med Volvo ITlänk till annan webbplats där Lärarnas Riksförbunds ordförande Ragnar Sjölander är glasklar i sin kritik. Vad mer behöver höras?

I våras sa skolborgarrådet Lotta Edholm så här till Dagens Nyheter:

"Jag tycker att det är bedrövligt att elevdatorerna fungerar så dåligt, men det är bättre att förlänga avtalet än att dra i gång en jättestor upphandling."

Tänk om hon resonerat på samma sätt när det gäller kampen för en bättre skola och ökad likvärdighet för eleverna? Men vad vi vet så vill skolborgarrådet ändå se en statlig skola, som nog får anses vara en stor förändring, även om den kan ske smidigt. Kanske rentav smidigare än en IT-upphandling i Stockholm?

Man ska också ha i åtanke att kritiken i våras byggde på att Volvo IT inte fungerar och att datorerna inte används. Det nya nu är att även det som fungerar utmärkt för både användare och skolan och främjar lärandet med goda pedagogiska erfarenheter, ja även det förstörs eller försvagas nu genom ett avtal som gör det dubbelt så dyrt som det borde vara.

På grund av dåliga upphandlingar slösas viktiga resurser bort, resurser som kunde gått till lärarlöner och bättre undervisning för eleverna.