Omsvängningen

Plötsligt kom omsvängningen från finansministern. På fredagskvällen i Rapport kunde vi se och höra att Anders Borg nu dömer ut riskkapitalister i skolanlänk till annan webbplats och menar att kortsiktiga bolag ska bort. Detta besked kom efter SVT:s granskning i dokumentären ”Skolfesten”.länk till annan webbplats

Medias granskning har blivit ett snäpp hårdare och noggrannare efter att friskolekoncernen JB Education konkursade. Och nu upprörs både allmänhet och politiker över att 200 miljoner av skolpengen gick till räntor istället för till undervisning och skolverksamhet när John Bauer-skolornas grundare och ägare Rune Tedfors genom ett intrikat köp- och säljförfarande i praktiken kunde sälja samma skolor två gånger.

Finansministern är nu kritisk till kortsiktiga riskkapitalbolag som ägare till svenska skolor. Till Rapport sa han i går:

"Jag tycker att den ägarprövning vi skall göra, bör landa i att det är långsiktiga uthålliga och kompetenta ägare. Det tycker jag talar för att det inte bör vara riskkapitalbolag på det nuvarande sättet i framtiden."

Intressant är att just Anders Borg länge försvarat riskkapitalister, bland annat i riksdags­debatter där han menat att det är  "självklart att man skall ha avkastning på insatt kapital".

Men nu har finansministern alltså bytt fot. Han vill att den ägarutredning som nu ser över regler för privat ägande i välfärden utformar tuffa kriterier när den ansvariga myndigheten avgör vilka som får driva skolor.

I dag går utbildningsminister Jan Björklund ut i Ekot och välkomnarlänk till annan webbplats sin regeringskollegas besked.

"Jag välkomnar naturligtvis Anders Borgs uttalande, därför det innebär att vi nu, tror jag, är ännu mer eniga än vi var innan om att detta ska stoppas."

De fyra allianspartierna har redan gjort upp med Socialdemokraterna och Miljöpartiet om att kräva långsiktighet av privata aktörer som driver friskolor i Sverige. Skolinspektionen ska göra en prövning av just långsiktigheten hos den som vill driva en skola. Det föreslås i ett lagförslag som just nu är ute på remiss och Jan Björklund förbereder för att lägga fram ett förslag till riksdagen nästa år.