Miljöpartiet vill få bort vinstintresset från skolverksamheten

Gårdagens mest förvånande utspel inom skola och utbildning var nog att Miljöpartiet gick ut och bad hela svenska folket om ursäkt i en debattartikel på Aftonbladets debattsida.

Publicerad Av

I "Förlåt, vår politik har lett skolan fel"länk till annan webbplats skriver Miljöpartiets företrädare Yvonne Ruwaida, partistyrelseledamot, Mats Pertoft, ledamot i friskolekommittén och Jabar Amin, utbildningspolitisk talesperson:

"Det tillhör väl inte ett av de vanligaste orden i den politiska vokabulären, men: Förlåt. Vi var naiva. Det blev fel.

Vi var med då vårt parti drev fram regler som skulle göra det lättare att starta och driva fri­skola. Vi ville ge utrymme för idé­burna skolor, drivna av pedagoger med passion för bildningsuppdraget och en vilja att driva skolan på nya sätt. Vi ville ha en skola som passade alla elevers behov och där lärarnas pedagogiska kompetens skulle tillvaratas.

Vi insåg inte hur vinstintresset skulle sabotera i skolsektorn. Skolan har till delar förvandlats till en marknad, öppen för aktörer med stort intresse att tjäna pengar.

Det är oacceptabelt att skolor väljer bort elever som kräver extra stöd, att skolor finansieras av skattemedel men själva undviker att bidra till välfärden genom ­avancerade ränteupplägg eller skatteparadis, eller att skolor skär i det som är viktigt för eleverna – lärarnas tid och lön, elevhälsan, specialpedagogiken – för vinstens skull."
Och man avslutar med följande:

"Till barn som bråkar brukar man säga att det inte är vem som gjorde fel först som är det viktiga, utan vem som är beredd att göra rätt först. Vi och Miljöpartiet är villiga att erkänna. Vi gjorde fel. Friskolereformen drev åt ett håll vi aldrig kunnat räkna med. Nu gäller det att göra rätt. Och i detta måste ligga att få bort vinstintresset ur ekvationen." 

Onekligen en intressant omsvängning och ett tydligt bevis på att något håller på att hända i svensk skolpolitik.

Man kan ju också hoppas att denna omsvängning, som börjar skymta på flera håll bland andra partier, också innebär att det finns en ny öppenhet för behovet av en statlig finansiering av skolan. En finansiering och styrning som likställer kommunala och privata skolor. Då tar man ett viktigt steg fram mot att få en skola för alla med hög och likvärdig kvalitet. En skola vi alla egentligen vill ha.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla