Fusk med skolresultat misstänks

Dagens Nyheter berättar idag länk till annan webbplatsatt en ny studie som publiceras inom kort reser frågan om olika länder fuskar i internationella undersökningar av skolresultat.

Publicerad Av

Det är undersökningar som brukar få mycket stort genomslag och som påverkar skolpolitiken i hög grad. Framförallt handlar det nu om OECD-projektet Pisa, en internationell skolmätning som genomförs i ett stort antal länder. Detta är givetsvis mycket allvarligt.

Samtidigt är de länder som fuskar inga länder som Sverige brukar jämföra sig med. De länder som nämns som misstänkta fuskarländer är Slovenien, Italien och Förenade Arabemiraten. 

Ändå är det inte bra att dessa internationella mätningar ifrågasätts. Det kan försvaga deras trovärdighet. Å andra sidan måste allt kunna ifrågasättas och granskas.

Om en liknande manipulation som misstänks i ovanstående länder skulle uppdagas här i Sverige vore det förödande för det svenska skolsystemet.

Undervisningsrådet Anita Wester på Skolverket säger till DN:

"Jag har aldrig tidigare stött på att man har avslöjat länder med att fuska. Studien behöver granskas för att se hur den ska följas upp."

Det är nog klokt.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla