Debattövningar i skolan känslig fråga

Var går gränsen för vad man får debattera i skolan? Den frågan ställdes i P1-programmet Studio Ett i början av veckan.

Publicerad Av

Bakgrunden var att nyligen anordnades en debattävling för niondeklassare från två skolor i Nacka utanför Stockholm. Bland diskussionsämnena fanns legalisering av cannabis, Indiens kastsystem och huruvida homosexuella ska ha rätt att adoptera. Ämnesval som kallades "omdömeslösa" av vissa föräldrar. Studio Ett bjöd in Ivar Arpi, ledarskribent på Svenska Dagbladet och Lars Arrhenius, generalsekreterare för Friends till ett samtal om vad som kan debatteras i skolan. Lyssna gärna på det samtalet härlänk till annan webbplats.

Idag skriver så Expressens skarpa ledarskribent Ann-Charlotte Marteus om denna fråga, Låt eleverna argumenteralänk till annan webbplats.

"Bör svenska skolungdomar få i uppgift att debattera homosexuellas rätt att adoptera? Det är en svår fråga, men en viktig debatt."

Hon är prövande och knappast tvärsäker, och hon skriver vidare bland annat:

"Kanske ska man helt enkelt undvika att debattera ämnen i skolan som kan göra någon upprörd?
Nej, det vore ett olyckligt vägval. Upprörda känslor ska tas på allvar, men det måste finnas en balans mellan förnuft och känsla i det goda samhället."

Och hon avslutar:

"Återigen; man kan verkligen diskutera ämnesvalet. Visste lärarna att det var upplysta klasser där alla kände sig trygga med att diskutera homoadoptioner? Stod det klart för alla att det var en intellektuell övning där ämnet var ett redskap, inte huvudsaken?

Jag vet inte svaret. Men idealet är en skola där ungdomar lär sig att argumentera. En skola där man är intellektuellt nyfiken. Nej, ungarna ska inte debattera Mein Kampf. Men det finns en fara i att oreflekterat gå för långt åt andra hållet, att ha som utgångspunkt att alla ämnen som någon kan störas av bör undvikas.

'Hur känns det?' har blivit vår samtids lösen. Men känslor kan inte alltid få trumfa förnuft. Vi ska inte kasta tårta. Vi ska leverera vassa argument."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla