Lärarnas kamp för rimlig arbetsbelastning

Lärarnas kamp för rimlig arbetsbelastning i Stockholm uppmärksammas i SVT ABC:s lokala nyheter.länk till annan webbplats

Publicerad Av

Som vi kunde läsa i förra veckan får Stockholm bakläxa från Arbetsmiljöverket för att det inte tydligt visat hur stressade lärare ska prioritera bland alla arbetsuppgifter som läggs på dem.

Arbetsmiljöverket säger att lärare måste få bättre hjälp att prioritera bland alla sina arbetsuppgifter. Stockholms stad får alltså återigen kritik av Arbetsmiljöverket, som inte är nöjt med hur staden säger att arbetsbördan ska kunna minskas. Läraren måste veta i vilken ordning arbetsuppgifterna ska prioriteras.

På utbildningsförvaltningen säger personalchef Astrid Nordenfeldt att fler regler skulle försämra läget för lärarna.

"Lärare är en högutbildad yrkesgrupp. En del av lockelsen till yrket är den stora friheten. Att detaljstyra arbetet tror vi, på sikt, gör yrket mindre attraktivt."

Det är intressant och hon har nog alldeles rätt i det. Det rimliga vore då att just ge lärare en större frihet.

Problemet är bara att många huvudmän endast tycks se två alternativ; att antingen släppa sitt arbetsgivaransvar helt och lägga på mer och mer på lärarna, eller låsa in dem med stämpelklockor (något som var högaktuellt bara för några år sedan).

Men det krävs istället engagerade arbetsgivare som inser att den framgångsrika modellen är stort eget ansvar förenat med rejäla förutsättningar för att kunna axla det stora ansvaret.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla