Raset i PISA bäddar för statlig skola

De dystra resultaten från den senaste PISA-undersökningen syns i olika medier idag.

Publicerad Av

Den svarta PISA-tisdagen var rubrikerna dystra och skoningslösa:

Skolresultat i fritt fall,länk till annan webbplats
Bottenbetyg för svenska skolkunskaperlänk till annan webbplats,
Svenska elevers skolresultat rasar,
länk till annan webbplats
Facket skyller skolhaveri på stora nedskärningarlänk till annan webbplats.

Chockens svallvågor trängde in överallt där människor möttes och talade med varandra. "Sämst utveckling i hela i OECD ...", "Vi faller i alla ämnen ...", "Likvärdigheten försämras ..." Som den politiska kommentatorn Margit Silberstein sa i SVT-sändningarna på kvällen: "Den här dagen kommer det att talas om länge ..."

De starka reaktionerna gjorde också att media-Sverige förstod att något omskakande hade hänt. Sverige har insett att insatsen blivit väldigt hög i det skolexperiment som pågått i drygt två årtionden. Nu utsätts de olika reformer som kommunaliseringen, det fria skolvalet och friskolereformen för stark kritik från olika håll.

Eftertankens kranka blekhet sprider sig i etablissemanget. Politiska kommentatorer som SVT:s Mats Knutson förutspår att kallduschen med PISA 2012 kommer att kunna leda till att skolan förstatligas. En mycket intressant och insiktsfull analys.

I en av flera intervjuer på tisdagen sa Bo Jansson, ordförande i Lärarnas Riksförbund att resultatet av Pisa-undersökningen som visar att svenska elever halkar efter omvärlden är oerhört omskakande.
Han var också tidigt ute med en debattartikel när PISA-resultaten presenterades och det just i SKL:s tidning, Dagens Samhälle. I "Dags för staten ta över styrningen av svensk skola"länk till annan webbplats slår han fast att:
"Den svenska skolan måste befrias från det dubbelkommando mellan staten och huvudmännen som i dag gör att förändringar inte kan ske snabbt och kraftfullt nog. Först då kan kunskapsresultaten och likvärdigheten förbättras."

Den enda ljusglimten under tisdagen var annars att politiska bedömare verkade eniga om att möjligheten nu ökar för att kommunaliseringen ska vridas om och skolan åter bli ett statligt nationellt ansvar. Och att många talade om att att lärarna måste få bättre möjlighet att göra sitt jobb och betalas med högre löner.

Och i Aktuellt 21 kunde vi höra ännu en lärare tala klarspråk. Det var adjunkten Agneta Vinberg på Åsö grundskola i Stockholm. Hon sa att det första som politikerna måste göra är att riva upp kommunaliseringen av skolan. Låta lärarna få mer tid att vara lärare och styra resurser till skolor och områden där det verkligen behövs.

Så talar en riktig lärare.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla