PISA som regeringens problem och skolans möjlighet

"Det här är något som kan avgöra ett svenskt riksdagsval" skriverlänk till annan webbplats Expressens krönikör och skarpe politiske kommentator KG Bergström idag.

Publicerad Av

Han påminner om att skolan var ett trumfkort för alliansen både 2006 och 2010 och hur borgerliga politiker inför maktskiftet med framgång kritiserade Socialdemokraterna för flummig skolpolitik.

Men han menar nu att efter "chockrapporten" från Pisa "torde skolan i stället bli en belastning i 2014 års val för regeringen".

I en krönika som går rätt hårt åt Jan Björklund och hans förklaringar att fallet var väntat så avslutar dock Bergström med följande:

"I ett avseende är det andra partier än Jan Björklunds som har skäl att skämmas.
Pisa konstaterar att klyftorna mellan hög- och lågpresterande elever är stora i Sverige.
Jag är övertygad om att staten vore en bättre garant för en likvärdig skola än kommunerna. S, M, MP, C och KD blockerar i dag en sån reform."

Ja, kanske är det så att PISA-undersökningen kan vara regeringens stora problem, men samtidigt bli skolans möjlighet att kasta av sig kommunaliseringens ok?

Och oavsett vilken regering vi har efter oktober 2014 så kommer ingen statsminister och skolminister kunna avstå att gå till botten med frågan om skolans styrning och finansiering. Här finns ett stort ansvar att utkräva från alla riksdagspartier - i synnnerhet de fem som blockerar en nödvändig reform i dag. 


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla