Framtidens hopp

Dagen efter PISA-resultaten, som var ett slag mot den svenska självbilden av ett kunskapsland i framkant, befann sig Sverige i något som kan beskrivas som en chock. Men just samma dag, denna dagen-efter-dag, hölls ett mycket uppmärksammat tal som kan återge Sverige en del av framtidstron. Det var ett tal som placerar sig mitt i samtiden, men som också kommer att ses som ett retoriskt mästarprov.

Publicerad Av

Nu när landet försöker återhämta sig efter chocken försöker några finna enkla förklaringar, som att nyanlända elever drar ner resultaten, men Skolverket förklarar att det inte finns belägg för den förklaringen.

Under tiden arbetar Lärarnas Riksförbunds medlemmar, lärarna i grundskolan och gymnasieskolan, varje skoldag tillsammans med alla elever för att höja resultaten och förbättra kvaliteten i skolan. Och att så småningom möjliggöra steget ut i vuxenlivet. Det är ett ständigt pågående arbete som måste ges rätt förutsättningar. Såväl för de enskilda elevernas skull och för vårt lands skull.

Därför satsar förbundet på att föra fram behovet av en nationell kunskapsskola på stark och statlig grund. Den ska ge förutsättningarna för språnget in i framtiden, ett språng som vi inte kan göra ensamma utan måste våga göra tillsammans.

Talet den fjärde december hölls av en person som symboliserar det nya och framtidens Sverige, nämligen artisten och rapparen Jason "Timbuktu" Diakité. Han talade  i Riksdagen då han tog emot Fem i tolv-rörelsenslänk till annan webbplats pris. Jason har engagerat sig för arbetet för allas lika rättigheter. Han har tidigare berättat i tv-programmet "Så mycket bättre" bland annat om hur han blev mobbad i skolan på grund av sin hudfärg. En av hans plågoandar från skolan kom senare att bli en av hans bästa vänner, vilket visar att förändring är möjlig.

Men i sitt tal fångar han också in det som kan bli Sveriges väg tillbaka till toppen av kunskapsresultatens listor. Men inte för att just vara i topp i en tävling, utan för att vi tillsammans kan uträtta stordåd som nation om vi följer det Jason begär av vårt land och av oss alla. Nämligen att låta alla bidra, att hjälpa alla att kunna växa och berika vårt land och lyfta sig själva så långt och högt som möjligt.

Han kräver det som borde vara det självklara.

"att få tillgång till det arbete som mina meriter berättigar mig, att få tillgång till den bostad som min inkomst räcker till."
Och "i utbyte ger jag dig mitt liv Sverige.
För dig kommer jag och mina barn alltid hjälpa till att bygga.
Jag ger dig min uppfinningsrikedom.
Jag ger dig min kreativa förmåga och min energi."

Om du inte sett detta tal så se och läs det här nedan.

Läs hela taletlänk till annan webbplats om "Att leva i Sverige".

Sanna Mac Donald har för övrigt just bloggat om det öppna klassrummet, som handlar om likaberättigande och hon skriver om den likabehandlingsplan som alla ska följa i skolan. Även här finns en del av svaret på hur vi tar till vara på allas förmågor, ser dem och hjälper dem att lyckas.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla