Vetenskaplig oredlighet

Vi noterar att det uppges att den i lärar- och skolkretsar välkände Tomas Kroksmark, professor vid Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping, fällts för vetenskaplig oredlighet på bloggen Spelvetenskapliga betraktelser.

Publicerad Av

Nämnde professor har också lyfts fram och kritiserats i ett mycket uppmärksammat reportage i Skolministeriet som vi har bloggat om här, En skola på vetenskaplig grund - eller vetenskaplig brist.

Då gällde det även ett annat fall av kritiserad forskning, men också att studenter upplevde att det fanns ett rätt och ett fel när det gällde synen på skola och lärande och särskilt grunderna för bedömning och betygssättning.

Det ska bli intressant att följa om det efter denna fällning kommer att bli efterverkningar för den svenska pedagogiska forskningen, en forskning vars kvalitet har kritiserats på flera håll, bland annat i Skolvärlden, Det svenska forskningsfiaskotlänk till annan webbplats.

Det kommer inte att bli några formella påföljder för Kroksmark, trots att Jönköpings högskola slår fast att han ägnat sig åt vetenskaplig oredlighet, det vill säga fusk.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla