Pressade förespråkare av dagens skolsystem

I går presenterades den stora statliga utvärderingen av den misslyckade kommunaliseringen av skolan. Det var tydligt hur pressade och stressade kommunskolans förespråkare nu är.

Publicerad Av

Hur kan man INTE vilja förändra ansvaret för skolan efter att ha läst dettalänk till annan webbplats?

Regeringens särskilde utredare professor Leif Lewin visar i sin utredninglänk till annan webbplats att kommunaliseringen av skolan misslyckats. Efter denna utvärdering av kommunaliseringens effekter går det inte att blunda för den förändring som är nödvändig. Vi behöver ett nytt modernt huvudmannaskap. Det tycker såväl lärarna som svenska folket.
Kommunerna kommer att behöva spela en roll i framtidens skola, men det är dags att påbörja en process för ett nytt modernt huvudansvar.

Det vi ser hända när SKL och andra börjar tala om att staten ska ta ett större ansvar för skolan, men att vi absolut inte får justera huvudmannaskapet för skolan, är mycket intressant. Det är den första försvarslinjen som kommer automatiskt. Eller är det en omvändelse under galgen?
Att säga ökat statligt ansvar, utan att förändra något, betyder ingenting. En verklig förbättring kräver förändring. Inte bara ny semantik.

Men det är upplysande att se vilka som inte lyssnar på lärarna och räds förändring.

Se gärna samtalet i SVT Gomorron Sverige mellan Lärarnas Riksförbunds Bo Jansson och SKL:s Per Arne Andersson, ansvarig tjänsteman för skolfrågorna.
SKL - och kommunerna - tycks efter 25 år fortfarande inte vara beredda att hantera skolan på ett seriöst sätt. Makt och pengar (pengarna till skolan) väger tyngre än att ta ansvar för Sverige och alla elevers rätt till likvärdig utbildning.

I detta sammanhang är det värt att påminna om att Lärarförbundet tillsammans med Göran Persson drev igenom skolans kommunalisering, mot lärarnas vilja. Därför inte märkligt att man nu argumenterar emot ett statligt huvudmannaskap.

Pratet om att ge skolan lugn och ro genom att inte förändra ansvarsfördelningen är snömos. Lärarna vill att staten tar över ansvaret, de vet att det på sikt innebär bättre och stabilare förutsättningar för att kunna bedriva bra undervisning. Och det är som Bo Jansson säger i ett pressmeddelandelänk till annan webbplats i går:

”Samtidigt måste det givetvis genomföras omedelbara satsningar på lärares löner och arbetsvillkor. Det ena utesluter inte det andra.”

Det SKL egentligen menar när man ropar på lugn och ro är att kommunpolitikerna och kommuntjänstemännen vill ha lugn och ro för att fortsätta på den inslagna vägen.

Läs också gärna Lärarstudenternas ordförande Freddy Grips och skoldebattören Per Kornhalls debattartikellänk till annan webbplats i Dagens Samhälle.

Och läs gärna Bo Janssons inlägglänk till annan webbplats på DN debatt där han slår fast att Lewins utredning ger förutsättningar för nytt samtal om ansvaret för skolan och att Lärarnas Riksförbund kräver att skolan rätas upp genom ett nytt modernt huvudmannaskap.

"Med professor Leif Lewins utredning har vi fått det resultat vi vill ha och som vi känner igen från vår lärarvardag. Visst är det så att kommunaliseringen av skolan misslyckats"

Det krävs en förändring. Både på kort sikt, men framförallt på lång sikt för att ge stabilitet i skolan.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla