Ordning och studiero i skolan – kräver mindre självupptaget samhälle

I samband med utredningen om ordning och studiero i skolan dyker osökt en kommande bok upp i tankarna. Det är journalisten Ana Udovics ”Generation Ego: Att fostras i en narcissistisk kultur”länk till annan webbplats som utkommer inom kort.

Publicerad Av

Boken beskrivs av förlaget Ordfront enligt nedan:

”Skolan idag: Lärare som inte kan genomföra en lektion eftersom eleverna inte inser poängen med lektionens innehåll. Elever som tar det som självklart att betygen ska överklagas. En läroplan som kräver att barnen, från förskoleålder, fostras i entreprenöriellt lärande.
Dagens unga kallas för den mest självupptagna generationen någonsin. Varför har det blivit så och vad får det för konsekvenser?
När Ana Udovic skrev en artikel om ämnet i Dagens Nyheter förstod hon att det var fler än hon som intresserade sig för frågorna. Gensvaret var enormt. Artikeln blev DN:s mest delade på internet 2012.
Ett samhälle kan knappast fungera om dess invånare gör allt för egen vinnings skull och inget för andra. Men det är just vad vi lär våra ungdomar idag: att vara självupptagen lönar sig.
I Generation Ego söker Ana Udovic efter konsekvenserna av ett sådant synsätt. Hon intervjuar forskare, psykologer, lärare, sociologer och andra som arbetar med barn och unga och förstås de unga själva. Hon spårar Generation Ego hela vägen från curlingföräldrarna till ungdomsarbetslösheten, genom en nedmonterad skola, ekonomiska krisår och självkänsla-nu-quick-fixar. Resultatet blir en högaktuell bok om ett pågående experiment på en hel generation.”

Den debatt som lär komma efter denna bok blir intressant att följa.

Den minnesgode vet att vi på bloggen har lyft upp denna fråga tidigare. Första gången när Ana Udovic publicerade sin stora artikel i Dagens Nyheter mitt under Lärarnas Riksförbunds senaste kongress i maj 2012. Då ställdes den något provocerande frågan "Ställer sig egot i vägen för kunskapen?". Svaret är nu kanske att det gör det - om vi inte ser upp.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla