Varför lyssnar inte kommunpolitiker på lärare?

Många skolintresserade har förmodligen noterat att Munkfors kommun inte tänker anställa några förstelärare.

Publicerad Av

Vi såg detta bland annat på svt.se/nyheter i går. Se "Inga förstelärare i Munkfors"länk till annan webbplats.

Där framkommer det också att kommunens politiska företrädare inte tycker att de behöver lyssna till företrädare för lärarnas fackförbund.

Munkfors kommun har tackat nej till att låta engagerade lärare som vill arbeta med att utveckla undervisningen både för sig och sina kollegor bli så kallade förstelärare med en löneförhöjning på 5000 kronor som unikt nog staten betalar. I Munkfors vill politikerna inte ge lärarna några karriärsmöjligheter.

I inslaget säger Anette Felixson (S) ordförande i kultur- och utbildningsnämnden att:

"Nej, vi är rörande överens i vår nämnd att vi inte ska ta det här just nu. Vi anser att alla våra lärare har hög kompetens och att det skulle vara orättvist om någon skulle få mer betalt."

Det skulle alltså vara orättvist om några lärare får mer betalt?! Lärarnas Riksförbund håller inte med politikerna.

"Vi vill att man ska satsa på skolutveckling och förstelärartjänsterna är ett sätt att få upp lärarlönerna och göra yrket mer attraktivt", säger Emil Johansson, fackligt ombud för Lärarnas Riksförbund och matematik- och NO-lärare på Forsnässkolan i Munkfors, som protesterat och skrivit brev till ansvariga politiker. Han får också stöd från sin fackliga kollega på Lärarförbundet.

Men det som gör att vän av ordning verkligen studsar till är att Anette Felixson medger att hon har läst brevet från Lärarnas Riksförbund, men att hon ser det som en inlaga från några enstaka lärare.

"Jag tycker inte att vi fått så jättestora reaktioner på det", säger hon till SVT och konstaterar att alla lärare i kommunen ändå inte kan bli förstelärare.

Det är oerhört märkligt att arbetsgivarföreträdare och politiker anser att man inte behöver lyssna på lärare. Och att man dessutom inte tycker sig behöva lyssna på fackliga företrädare.

Detta säger också mycket om bakgrunden till den akuta situationen i skolan och till lärarnas utsatta arbetsförhållanden i svensk skola.

Frågan som nu måste ställas är enkel: Varför lyssnar inte kommunpolitiker på lärare?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla