Ansvariga som är oansvariga

Kan kommunerna lyfta lärarlönerna i Sverige?

Frågan inställer sig när Lärarnas Riksförbund idag går ut och lyfter att flera kommuner har ekonomiska förutsättningar att höja lärarnas löner, men väljer att inte göra det.
I morse kunde vi höra en debatt i P1-morgon med anledning av den rapport som presenteras på DN Debatt idaglänk till annan webbplats. En rapport som visar att flera kommuner med goda ekonomiska förutsättningar att höja lärarnas löner, ändå inte satsar på lärarnas löner, i jämförelse med andra. Det är elva intressanta och avslöjande minuter. Lyssna på debatten härlänk till annan webbplats.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson möter en arg och försvarsinriktad Claes Jägevall, ordförande i kommunstyrelsen i Tibro i Västergötland.

Det kan tyckas som den rätt ilskne kommunpolitikern skjuter sig själv i foten när han å ena sidan vägrar gå med på att hans kommun inte satsat på lärarnas löner under innevarande avtalet, och å andra sidan samtidigt hänvisar till staten för att höja lärarlönerna.

Här ser vi kommunskolan i dess prydno. Det enda man jämför sig med är andra kommuner i närområdet. Det finns inga nationella perspektiv, ingen insikt om att man har ett ansvar för utbildning och skola som också berör den nationella nivån.

Och formellt sett har kommunerna endast ansvar för sina egna kommuninvånare. Men samtidigt har man fått ansvaret för en nationellt betydelsefull verksamhet sedan 1991: skolan och dess kunskapsuppdrag.

Ett ansvar man inte orkar ta. Det är den ilskne Cleas Jägevall ett mycket bra exempel på.