Nationella prov pressar lärare

Idag läser vi om hur nationella proven pressar lärarna i Sala Allehanda, SA, "Proven sliter ut lärarna".

Publicerad Av

Här möter stressade lärare, och veckor av extra jobb och lidande undervisning. Nationella proven sätter stor press på lärarna visar SA:s undersökning.

De nationella proven är en extrem puckel som inte går att planera förbi, menar Allan Saxlund, lärare i matematik och engelska på Vallaskolan i Sala och dessutom skyddsombud för Lärarnas Riksförbund. En uppfattning som han delar med många som har deltagit i Sala Allehandas enkätundersökning. Just nu är han sjukskriven för en stressrelaterad sjukdom.

Alla elever i Sverige gör nationella prov i årskurs 3, 6, och 9. Tanken är att det ska göra det möjligt att jämföra resultaten mellan skolor.
Nästan 70 procent av de som svarat känner sig stressade av nationella proven."Vi måste ta från den tid som vi annars lägger på det viktigaste i vårt jobb. Att vara kreativa och hitta sätt att locka till lärande", säger Allan Saxlund.

Liksom de flesta av lärarna i undersökningen tycker han att nationella proven är en viktig värdemätare. Men Allan Saxlund skulle vilja se central rättning, som han tror skulle frigöra mycket tid och vara mer rättvist.

En bra artikel, men tidningen har missat att staten faktiskt skickar med pengar för de nationella proven. Det finns nämligen statsbidrag på närmare 100 miljoner kronor i hela landet. Statliga pengar från regeringen som kanske hade kunnat råda bot på en del av det elände som beskrivs i artikeln. Den relevanta frågan att ställa är: Vart har dessa pengar tagit vägen?


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla