“Det är klart att något blev fel”

Nu har det hänt! Göran Persson "halvpudlar" om skolans kommunalisering. I en DN-intervju tvingas förre statsministern säga att han medger att reformen tillsammans med andra förändringar har bidragit till minskad likvärdighet.

Publicerad Av

Synd att han dröjde så länge med att komma ut.

I artikeln "Göran Perssons idé: Lika hög skatt i alla kommuner"länk till annan webbplats säger den tidigare skolministern att:

"Det är klart att något blev fel", samtidigt som han ändå tycker det var rätt att kommunalisera skolan. En reform som gjorde den extrema skoldecentraliseringen möjlig.

Han för fram spännande tankar om vad som ska göras. Som att förbjuda aktiebolag i grundskolan, inför öronmärkta statsbidrag och utreda om kommunerna borde ha samma skattesats. Förslag som lär möta kritik i olika läger.

Till att börja med behöver nog svensk skola att både S och M tar var sin del av ansvaret. Liksom utredaren Leif Lewin påpekade så genomfördes kommunaliseringsreformen fel och för snabbt (Socialdemokraternas och Carlsson/Persssonregeringarnas ansvar) och styrningen försvann (Moderaternas och Bildtregeringens ansvar).

Nu väntar vi på en riktig "dubbelpudling av Göran Persson och Carl Bildt, lämpligen. Ingvar Carlsson är väl inte att tänka på?

Kom igen pojkar! Ni vet att det är det enda rätta.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla