Läxförbud uppmärksammas internationellt

Svenska kommunpolitiker låter nu tala om sig över världen.

Publicerad Av

I tidningen Independentlänk till annan webbplats berättar man om att fullmäktigeledamöter  i "the central Swedish city of Hallstahammar" vill förbjuda läxor. Man anar en viss skepticism hos reportern som påminner om att Sverige intagit en speciell position i skolfrågor:

”Sweden is well-known for its liberal approach to teaching, and is widely considered to be the nation which pioneered free schools …”

Därmed har gårdagens nyhetlänk till annan webbplats alltså farit ut över världen och gett en inte särskilt önskvärd bild av landet som sjunker mest i PISA.

Sverige är nog enda landet i världen som möter sjuknande (eller rättare sagt sjunkande) kunskapsresultat, försämrad läsförmåga och sämre matematikkunskaper hos landets elever med att föreslå att läxor avskaffas ...

Men så är ju kommunskolans huvudmän i allmänhet vare sig utbildade lärare eller särskilt kunniga i skolans verksamhet. Ändå får de göra som de vill på grund av då det heliga kommunala självstyret. De som kämpat för att stärka den lokala demokratin trodde väl knappast att det skulle leda till dessa rubriker i världens tidningar …


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla