Nytt läge i frågan om statliga ansvaret för skolan

Från att ha varit i det närmaste en "icke-fråga" som ansågs närmast suspekt att driva, finns det i dag nästan ingen som inte anser att staten nu måste ta ett större ansvar för skolan.

Publicerad Av

Sedan Lärarnas Riksförbund vid kongressen 2008 beslutade sig för att driva frågan om statlig styrning av skolan har hela skoldebatten ändrat karaktär.

I den mycket intressanta debattlänk till annan webbplats mellan Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som DN bjöd in till under Almedalsveckans inledning ser vi nya steg tas mot ett ökat statlig ansvarstagande för skolan.

Målet om en statlig skola syns inte längre bortom räckhåll. Nu handlar det om att fortsätta opinionsbilda och fortsätta att föra fram vad folket och lärarna tycker för att vi ska få den viktiga förändringen till stånd på systemnivå. En förändring som skolan behöver så väl.

Utgångspunkten var den debattartikellänk till annan webbplats som Bo Jansson hade på DN Debatt när Almedalsveckan inleddes. En debattartikel som också slår fast att valet avgörs av skolan. En majoritet av väljarna säger att skolan är mycket viktig och kommer avgöra vad de ska rösta på. Dessutom säger 60 procent av väljarna att de vill se staten som huvud­ansvarig för skolan.

Vi noterar att Gustav Fridolin var mycket annorlunda jämfört med debatten med Bo Jansson i SVT Aktuellt under förra årets Almedalsveckan. Han har fortsatt på det spår vi kunde ana då. Nu är debatten en annan i just denna fråga.

Det som krävs nu är att politikerna lyssnar till lärarna. Lärarkåren är nämligen i det närmaste helt enig om att statlig skola är en viktig förändring som behöver genomföras. Enligt en undersökning, bland ett representativt urval av samtliga kommunalt anställda lärare, oavsett om de är med i LR eller LF, vill åtta av tio lärare att staten övertar huvudansvaret för den svenska skolan från de 290 olika kommunerna.

Samtidigt måste fler andra saker göras och enbart statlig skola är inte någon "quick-fix" eller mirakelkur. Men det är en viktig förutsättning för att skolan ska kunna lyftas. Och just för detta öppnar nu Gustav Fridolin och Miljöpartiet upp på ett helt annat sätt än tidigare.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla