Almedalen och skolan

Snart börjar 2014 års Almedalsvecka glida in i semesterdimman. Men innan veckan försvinner bort från horisonten efter att ha påverkat politiker, beslutsfattare och den intresserade allmänheten så ska vi göra en liten genomgång av skolans plats under Almedalsveckan.

Publicerad Av

Lärarnas Riksförbunds företrädare var som vanligt mycket aktiva under politikerveckan genom att arrangera och delta i flera olika seminarier. Man presenterade undersökningar och deltog flitigt i media under veckan. Ingen missade lärarnas starka röst under veckan.

Söndagen den 29 juni var den första dagen och den viktes åt Socialdemokraterna. Samma dag hade Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson en debattartikel på DN Debatt, ”Svenska folket vill att staten tar över ansvaret för skolan”länk till annan webbplats. Dagens Nyheter anordnade också en mycket intressant debatt mellan Bo Jansson och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, som man kan se här. (red: länken fungerar inte längre) 

Under veckan presenterades också, i ett seminarium och i en debattartikel, en undersökning av vilka som syns i debatten om skolan i media, "Fel politiker syns i skoldebatten"länk till annan webbplats. Bo Jansson deltog också i SVT Debatt i en diskussion om vilken bild media ger av skolan.

I den debattartikel som avslutade Almedalsveckan söndagen den 6 juli gick Kristdemokraternas nestor Alf Svensson och Lärarnas Riksförbunds förste vice ordförande Anders Almgren ut i Expressen, "Statlig skola bäst för både lärare och elever " länk till annan webbplats.

Varje dag kunde besökarna under veckan också diskutera skolan vid Lärarnas Riksförbunds tält vid Almedalen. Där utfrågades också partiernas skolministerkandidater om hur de vill förändra skolan.

Dessutom betygsattes alla partiledares tal när det gäller hur de talade om skolan.

Skolan var som vanligt ett mycket närvarande ämne under veckan. Men det fanns också något nytt som genomsyrade debatten och det var att alla partier nu är inriktade på att staten måste ta ett större ansvar för skolan.

Det är en mycket stor förändring sedan Lärarnas Riksförbund började driva frågan om att staten måste ta ansvaret för skolan. Då tyckte nästan ingen att detta var en viktig fråga. I år tyckte nästan alla det.

Efter valet kan det komma att hända viktiga saker för svensk skola.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla