Stenen satts i rullning

Nu har det hänt. Arbetarrörelsen och LO har genom Karl-Petter Thorwaldsson tagit bollen om statlig skola och passar den vidare till Socialdemokraterna och Folkpartiet.

Publicerad Av

Vi läser i Dagens Nyheter i dag LO-basen: Öppna för att förstatliga skolanlänk till annan webbplats.

Nu börjar bollen rulla och den kan slå sönder gamla blockeringar i den fråga som ligger som en våt filt över skolutvecklingen och -styrningen i landet.

Det är sin nya bok "Ingen ska lämnas efter"länk till annan webbplats som LO-basen tycker att Socialdemokraterna ska öppna för att förstatliga skolan. I DN-intervjun säger han också: "Om Folkpartiet verkligen menar allvar, då tycker jag att man ska diskutera det".

Och Thorwaldsson tycker också att Socialdemokraterna ska öppna för att förstatliga skolan.
I boken förordas ett återförstatligande av skolan:

”Utbildningsminister Jan Björklund har rätt i en sak. Ett sätt att komma till rätta med problemen är att förstatliga skolan. Vi behöver mer av styrning.”

De växande klassklyftorna inom skolan är det allvarligaste hotet för skolan, enligt Thorwaldsson.

"Skolans stora problem i dag är att den inte är likvärdig. Alla ungar får inte samma chans. Mitt under valrörelsen kom en skrämmande utredning från Skolverket som visade att 42 procent av lågutbildades barn inte kommer in på gymnasiet. Det är många av mina medlemmars barn som är i den gruppen."

Det är mycket intressant att DN erfar att även inom S förs diskussioner om att öppna för ett förstatligande av skolan. Om Folkpartiet får igenom ett återförstatligande hoppas Socialdemokraterna få obligatoriskt gymnasium i utbyte.

Det kan bli en mycket intressant och givande mandatperiod för skolan i denna för skolans framtid så centrala fråga.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla