Plymouthbrödernas skola mot kunskap

Varför har Sverige skolor där religionen är grunden och inte kunskapen? Varför kan man få driva en skola som inte vill vara en del av samhället?

Publicerad Av

Dessa frågor reser sig vid läsningen av en krönika av Maria Schottenius i Dagens Nyheter, "En skola i Plymouthbrödernas regi är en skola mot kunskap"länk till annan webbplats.

Hon skriver om den bokstavskristna sekten Plymouthbrödernas friskola i Småland. En skola där fritt tänkande, jämställdhet och öppenhet inte verkar stå högt i kurs.

Det handlar alltså om den genom åren omstridda Labora­skolan som drivs av Plymouth­bröderna, en sluten kristen sekt, med rötter i 1800-talets Irland. I Sverige har man kring 300 medlemmar.

Enligt Schottenius är det en samling människor som inte gör mycket väsen av sig. "Folk omkring anser dem vara arbetsamma och skickliga på att driva företag. De är inte missionerande, stör ingen."

Man vill ogärna ha kontakt med omvärlden eller icke-medlemmar. Förutom att isolera sig så är man mot jämställdhet mellan könen. Männen i Plymouthbröderna är överordnade kvinnorna, kvinnorna får inte ha positioner där de står över männen. Bibeln tolkas här bokstavligt.

Och så vill de driva en egen skola. Sedan 2007 finns Laboraskolan, finansierad med hjälp av svenska skattemedel.

Schottenius refererar till ett reportage i tidskriften Dagens Arbete, "Så lyckades John lämna sekten"länk till annan webbplats, som berättar om hur Johan lyckades hoppa av från den slutna religiösa sekten och blev totalt utfryst. I en annan artikel, "Skolan tillåts isolera barnen"länk till annan webbplats, intervjuas Jakob Widström, ombudsman för Lärarnas Riksförbund, som menar att det är som "en regisserad teaterföreställning när Skolinspektionen kommer på besök”. 

Hans omdöme är mycket tydligt om skolan:

"Jag ser skolan som skattefinansierad hjärntvätt. Lagar stiftade av Sveriges riksdag gäller inte för de här eleverna. Det här med människors lika värde ... gäller inte för de här eleverna.

Ska Sverige ha skolor där eleverna undervisas av personer såväl utan pedagogisk utbildning som ämnesutbildning? Ska Sverige ha en skola som inte motverkar traditionella könsroller. Ska Sverige ha skolor som vill avskärma eleverna och föra vidare en sektkultur? Vi talar alltså om Sverige idag år 2014.

Även Expressen har uppmärksammat Plymouthbröderna den senaste tiden, "Barnen isoleras i sekten i Småland"länk till annan webbplats.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla