Visst har också föräldrar ett ansvar

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) fortsätter linjen från sin företrädare Jan Björklund (FP). Häromdagen gick han ut i DN och klart och tydligt lyfte fram föräldrars ansvar för barnens skolgång, "Föräldrarna har attitydproblem"länk till annan webbplats.

Publicerad Av

Utbildningsministern kritiserar föräldrar som tar sina barn ur skolan för att åka till exempelvis Thailand på semester. ”Jag har svårt att förstå hur man tänker då”, säger han till tidningen.

Frågan om föräldrar ska kunna åka på semester med sina barn när det är billigare kommer upp ibland. Vad är viktigast? Möjligheten att få en prisvärd semester eller elevernas rätt att få en bra undervisning. Fridolin understryker att rektorerna ska känna att de har rätt att säga nej till föräldrar som ber om ledigt för sina barn mitt under terminen.

Vi noterar att Gustav Fridolin låter väldigt lik Jan Björklund när han talar om att finns det ett ”kulturproblem” i Sverige. Att skolan är nedvärderad och "det stora problemet ligger hos föräldrarna, som måste bli bättre på att visa sina barn att den är viktig".

Han säger: "Skolan är kanske det viktigaste och svåraste arbete som eleverna kommer att göra under sina liv. Att ständigt prioritera annat är helt fel signal både till ens egna barn och andras."


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla