DN ger ut specialtidning för skolan

På söndagen ger DN ut en digital extratidning riktad mot skolor. Den ska utgöra underlag för lärare att diskutera medmänsklighet, näthat och flyktingkris med sina elever.

Publicerad Av

Dagens Nyheters digitala specialtidning är avsedd för landets skolor och andra intresserade. Där samlas reportage och texter om flyktingsituationen i Europa, om näthat och uppropet #jagdelarlänk till annan webbplats.

“Målet är att lärare i landets högstadie- och gymnasieskolor ska ha ett bra underlag för att diskutera frågor om allas lika värde och den pågående flyktingkrisen”, säger DN:s chefredaktör Peter Wolodarski.

I denna specialtidning finns författaren och akademiledamoten Kerstin Ekmans enkla men starka ord från uppropet #jagdelar:

"Under århundradena har vi långsamt erövrat en humanism i vårt land. Ibland är den skymd, ibland djupt nergrävd. Men den finns där som en guldreserv. Den har kommit i dagen under tider då många sinnen infekterats av obehagliga och farliga ideologier. Under andra världskriget tog familjer emot judiska flyktingar. Barn som tvingats lämna sina föräldrar under finska vinterkriget fick komma hit. Överlevande från koncentrationslägren kom till oss i Röda korsets vita bussar. Tyska ruinbarn, som de kallades, fick bo och gå i skola här efter krigsslutet. Till och med undernärda barn från det isolerade Västberlin fick under det kalla kriget hem här hos oss.

Nu har vi blivit fler och fler som inte längre vill tiga och gå undan när de orubbliga lägger ut texten. Hädanefter kommer vi att höras. Vi är många och vi vill verka för att humanism och medmänsklighet i en mycket mörk och svår tid ska komma upp i dagsljuset."

När jag läser i DN:s specialtidning lyssnar jag också på Söndagsintervjun i radions P1. Där berättar FN:s särskilda sändebud i Syrien, svenskättade Staffan de Mistura, realistiskt och trots allt hoppfullt. Han pekar gång efter annan på att syrierna är mycket hemkära och älskar sitt land och inget hellre vill än återvända hem till det.

Och tanken kommer farande: "Hur kommer vi se på oss själva om vi inte ställer upp i denna svåra tid? Vill vi se den bilden i spegeln?"


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla