Internationella Hiv/Aidsdagen

I dag den 1 december är det internationella Hiv/Aids-dagen. En dag som startades av FN för att uppmärksamma den globala hiv-epidemin. Det är också en dag som påminner om att kampen mot aids långt ifrån är över.

Publicerad Av

Över 30 miljoner människor lever med hiv eller har utvecklat aids. I trettiotalet år har sjukdomen som slår ut vårt immunförsvar fortsatt breda ut sig över världen.

När den upptäcktes blev den väldigt uppmärksammad och kallades för "bögpesten". Nu är den alltmer bortglömd. Om du inte läst Jonas Gardells böcker och teveserielänk till annan webbplats om denna tid så är det ett tips. Du kan också läsa Hiv Sveriges skrift "Hiv 30 är i Sverige"länk till annan webbplats.

I helgen premiärvisades också Staffan Hildebrands nya film "Den längsta resan är inåt". Den berättar om författaren och aids-aktivisten Steve Sjöquist, som undkom döden med en hårsmån och har levt med hiv sedan 1987. Han har också skrivit fyra böcker om hiv/aids, och är aktiv inom HIV-Sverige.

Det är en hoppingivande film som kommer visas i en förkortad version för skolor runtom i landet. Den visar att det i dag finns ett liv efter hiv-diagnosen.

Det är nämligen så att den som i dag upptäcker att hen är hivpositiv inte längre behöver se en dödsdom framför sig, utan en i och för sig livslång sjukdom som måste medicineras. Hiv är inte längre liktydig med döden. Om man får rätt medicin.

Det viktigaste i dag är att alla i riskzonen eller med riskbeteende måste testa sig. Därför är det väldigt angeläget att kunskapen om hiv och aids sprids. Också bland unga. De som inte har en aning om den hysteri som spreds i Sverige för 30 år sedan.

I samband med att filmen om Steve visades offentliggjordes också "Face of AIDS Film Archive" som finns på Karolinska Institutet.

Dess ursprung finns på 80-talet då Karolinska Institutet gav Staffan Hildebrand i uppdrag att göra öppningsfilmen till den fjärde internationella aids-konferensen i Stockholm 1988. I uppdraget ingick också att för ett framtida filmarkiv dokumentera hiv/aids globala spridning och dess effekter på samhället. Här ingår såväl färdiga reportage och dokumentärer som oredigerat råmaterial.

Under 25 års tid och i 45 länder har han spelat in uppåt 700 timmar reportage och intervjuer. Hildebrand har intervjuat forskare, aids-aktivister, narkomaner, sexarbetare, och många andra med erfarenhet av hiv och aids. Han har filmat i laboratorier och på konferenser, på sjukhus och i gatumiljöer. Arkivet utgör en unik historik över denna globala epidemi.

I ett samarbete med Karolinska institutet och dess bibliotek ska detta mycket omfattande material göras tillgängligt för forskare och studenter inom olika akademiska discipliner. Det ska också bli tillgängligt för allmänheten och för skolor och för elever.

En dag som denna är det också glädjande att påminna om att Lärarnas Riksförbund står bakom en av de viktigaste böckerna om denna epidemi. Tillsammans med Röda Korset och SOS Barnbyar och med stöd från Sida bidrog LR 2009 till boken ”Som en osynlig sten i mitt hjärta. Om hiv och aids i Sverige och världen”länk till annan webbplatsav Donald Boström och Mats Ögren Wanger.

Det är en stor, vacker och unik bok full med drabbades bilder och starka berättelser om hiv och människor över hela världen. En bok som också är ett viktigt läromedel.

Boken är en del i en kunskapsplattform med basfakta, länksamling, kunskapstest och - inte minst - en mycket bra lärarhandledning. Den fyller ett kunskapshål som finns i dag kring hiv och aids. Den passar för elever i gymnasiet och kan förresten även användas i studiecirklar för den intresserade.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla