Lärare om läxor

Läxdebatten puttrar och pågår. Föräldrar tycker det är jobbigt att tjata om läxorna och minns hur jobbigt det kunde vara, men samtidigt också hur nyttigt det kunde vara, och eleverna är lika kluvna ...

Läxor är en verklig professionsfråga som alla har åsikter om. I TV 4 Nyhetsmorgon fick vi idag höra lärare själva diskutera denna fråga. Det var välgörande.

Pernilla Alm, lärare och författare till boken ”Läxfritt” möter läraren Helena von Schantz och de har diametralt olika åsikter kring läxor eller inte för skolelever. De argumenterar väl för sina ståndpunkter. Båda utgår från strävan efter likvärdighet i skolan och båda landar helt olika. Det är bra att samtalet kan fortsätta i kollegiet, mellan engagerade lärare.

En snusförnuftig sammanfattning av debattläget kan vara att: ”Bra läxor är bra och dåliga läxor är dåliga ...”

Det som är viktigt att påminna sig är att det är läraren som avgör utifrån sammanhang, material och ämne om och i så fall vilka läxor som eleven ska ha.

Man kan dock tillägga att det är lite oroande om den falang som vill minska undervisningen och tiden för lärande skulle vinna framsteg. Sverige och svensk skola borde fokusera på att elever lär sig mer och får bättre möjlighet att växa och skaffa sig mer kunskap.

Den som vill veta vad balanserade och kloka forskare har att säga bör leta upp vad Jan-Eric Gustafsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet, har kommit fram till. I en studie visar han att det ger ett positivt samband mellan hur mycket tid klasser i åk 8 lägger på matematikläxor och deras resultat på matteprov. Han säger att ”effekterna av läxläsning är inte jättestora men inte heller försumbara.”

Och då är det kanske inte så klokt att helt slänga detta verktyg överbord för Sverige, ett land som fortfarande faller i internationella kunskapsjämförelser. Och bland svenska skolans olika systemfel är nog inte läxor det stora problemet.

I detta nyhetsinslaglänk till annan webbplats kan man se vad Lärarnas Riksförbunds ordförande Bo Jansson sagt om läxor.