Säkra och öppna skolor måste vara målet

Flera skolor har inte koll på främmande vuxna som vistas i lokalerna, enligt en ny undersökning.

Publicerad Av

Sveriges Radio har undersökt hur säkerheten på landets skolor ser utlänk till annan webbplats. I stickprovsundersökningar som presenteras i dag visar det sig att flera skolor inte har koll på främmande vuxna som vistas i lokalerna.

På en av fem skolor tilläts utomstående vara 45 minuter eller mer, utan att bli ifrågasatta. Det visar sig när reportrar från Sveriges Radio besökt 76 grundskolor utan att förvarna. I vissa fall kunde reportrarna gå runt i skolan uppåt en timme utan att någon reagerade.

Efter terrordådet på en skola i Trollhättan har säkerheten på skolorna i landet blivit mer aktuell än någonsin. Lärarnas Riksförbund anser att det är viktigt att skolledningen är tydlig med hur man ska agera. Förbundsordförande Bo Jansson menar att skolan ska vara en öppen plats - men att man ska ha full koll på vilka som är där.

"Skolan är inte en allmän plats och obehöriga får inte vistas på dess område utan tillstånd. Att obehöriga enkelt kan ta sig in på skolor skapar otrygghet", menar Bo Jansson.

”Jag vet att elever inte gillar att vilka som helst kan röra sig på skolorna. Det är inte bra för tryggheten", säger han till Sveriges Radio.

Några länkar till vad Bo Jansson sagt och skrivit om detta:

Intervju i Skolvärlden, ”Jag är oroad att folk kräver vakter"länk till annan webbplats.

Medverkan i SVT Debattlänk till annan webbplats.

Debattartikel i SVT Opinion, ”Se över säkerheten på skolorna”länk till annan webbplats.

Debattartikel i Expressen, "Det öppna samhället måste ha säkra skolor"länk till annan webbplats.


Zoran Alagic

Senior rådgivare Lärarnas Riksförbund

Mejla