Skolans dag 2018 – fokus på skolan

Skolfrågorna in i valdebatten

Idag firar Skolans dag sitt tioårsjubileum. När Lärarnas Riksförbund instiftade dagen hösten 2008 så ville förbundet sätta fokus på skolan och lärarnas och elevernas förutsättningar att klara kunskapsuppdraget.
Med bara några dagar kvar till valet lägger Lärarnas Riksförbund nu allt krut på att skolfrågorna ska få sin rättmätiga plats i valdebatten. Genomslaget har varit fantastiskt med en stor närvaro både på lokal och nationell nivå.

Publicerad Av

På Skolans dag vill vi ställa politikerna mot väggen eftersom många löften ännu inte har blivit verklighet. Därför engagerar sig våra föreningar runt om i landet och genomför olika arrangemang. Från att bjuda på tårtor till att ställa politiker till svars. Vi gör det i egen regi och på några håll i samarbete med Lärarförbundet.

Sedan Skolans dag instiftades av Lärarnas Riksförbund 2008 har många frågor lyfts. Bland annat elevernas rätt till god undervisning, lärarnas arbetsbelastning, ansvaret för skolan, lärarbehörigheten, lärarlönerna. Och viktiga steg har tagits för att skapa en nationellt likvärdig skola och förbättra villkoren för lärarna. Men också för att ge bättre förutsättningar för eleverna.

Under de tio första åren har bland annat lärarlegitimationen införts, något som förbundet varit initiativtagare till. Även en reformerad lärarutbildning som renodlar olika lärarinriktningar har införts. Dessutom har lärarlönerna vänts uppåt. Det statliga lärarlönelyftet som drevs fram av bland andra Lärarnas Riksförbund och även satsningar på lärarlönerna i avtalen har gjort att man påbörjat att återhämta vad man förlorat. Men mycket återstår.

Skolpolitisk debatt

Under dagen anordnas en stor skolpolitisk debatt på Norra Latin i Stockholm. Liksom förra valet 2014 spelas debatten in av SVT Forum och enligt tablån ska den sändas den 5/9 13:00 – 14:30, 6/9 09:00 – 10:30 och 7/9 10:30 – 12:00. (Så här i valtider kan det dock komma pressträffar och annat som förändrar läget, så viss reservation finns.) SVT:s ambition är att webbpublicera debatten så snabbt som möjligt och då finns den att se på SVT Forums hemsida. Länk till annan webbplats.

Mer inom ämnet

Under Skolans dag har förbundets företrädare varit ute i nyhetsinslag och i debattartiklar. En del kommer här nedan.


Zoran Alagic

Mediestrateg Lärarnas Riksförbund

Mejla