Kontrakt mellan föräldrar och skola föreslås

Grund för ett bättre samarbete mellan skola och hem

På flera håll i landet föreslås kontrakt som ska beskriva vad föräldrar och barn kan förvänta sig av skolan och vad skolan kan förvänta sig av föräldrarna.

Malmös nya skolkommunalråd, Sara Wettergren (L), vill införa ett kontrakt mellan föräldrar och skola, skriver Sydsvenskan Länk till annan webbplats.. Hon anser att det borde finnas regler för hur föräldrar ska bete sig i förhållande till skolan.

Kontraktet ska beskriva vad föräldrar och barn kan förvänta sig av skolan och vad skolan kan förvänta sig av föräldrarna.

”Man stärker skolan i sin roll när man visar vem som har ansvar för vad, sa Sara Wettergren, till Sydsvenskan.

Redan i mars förra året fördes dessa tankar om kontrakt fram inför valrörelsen, ”Så vill Malmöalliansen lyfta skolan – idrott varje dag och avtal med föräldrar”. Förslaget beskrevs i 24Malmö.se, enligt nedan:

”Betona vårdnadshavares ansvar i skriftligt avtal. Kommunen måste ansvara för att upplysa föräldrar om barnens skolplikt. En nödvändig åtgärd är ett obligatoriskt skriftligt kontrakt mellan vårdnadshavare och skola i ett tidigt stadium.”

Lärarnas ordförande Åsa Fahlén gick ut i en debattartikel i Metro när årets vårtermin började, ”Föräldrar, så här hjälper ni era barns lärare”. Där skrev hon bland annat att hon ville ge några råd om hur man som vuxen kan agera för att underlätta lärarnas jobb. Kanske kan detta vara en grund för hur ett bättre samarbete mellan skola och hem ska se ut?

Skicka dina barn till skolan i ”undervisningsbart skick””. Under lovet är det många barn och unga som vänder på dygnet. Hjälp dina barn att ”vända tillbaka”. Är de utvilade och har ätit frukost ökar deras möjligheter att lära sig. Din delaktighet går också ut på att se till att barnen gör läxorna, har med sig det de ska och kommer i tid till skolan.

Var intresserad av vad ditt barn gör. Lyssna och uppmuntra. Prata gott om skolan. Berätta att det är viktigt att alltid göra sitt bästa och att ansträngning lönar sig.

Stå upp för kunskap, visa att också du tycker att det är roligt att lära dig. Förmedla att det är en förmån att få gå i skolan. Att få lära sig nya saker är att få möjlighet att växa som människa. Men visa också att det är vi lärare som ansvarar för undervisningen i skolan. Stötta gärna lärarna i vad de säger till eleverna och bekräfta att det är viktigt att lära sig.

Tänk på att lärare är personer som är engagerade i era barn. Vi lärare vill elevernas bästa. Vi vill att det ska gå så bra som möjligt för dem. Det är det som är den stora glädjen i vårt jobb – att se människor växa, få ny kunskap och upptäcka världen.”


Zoran Alagic

Mediestrateg Lärarnas Riksförbund

Mejla