Ny podd om skolan i samarbete med Lärarnas

Första avsnittet av den nya podden ”Kornhall & Skogstad” med de flitiga och synliga skoldebattörerna Per Kornhall och Isak Skogstad har haft premiär i veckan.

Publicerad Av

De båda har lite olika profiler. Kornhall anses stå mer till ”vänster” och Skogstad anses stå mer till ”höger”. Målet är att ge en arena för intressanta och kvalificerade samtal om skolan. Den första gästen var tidigare gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic (S).

I podden var hon tydlig med att svenska skolan nu behöver stora strukturreformer, istället för det ”duttande” man sett de senare åren.

Aida Hadzialic sa att hon hoppas att nya utbildningsministern Anna Ekström ska använda sin gedigna erfarenhet inom skolans område för att genomföra de stora strukturreformer som svensk skola behöver.

”Svensk skola har strukturproblem som vi måste ta tag i. Och då behövs det ett tungt statsråd som kan genomföra det, och jag tror att Ekström är rätt kvinna på rätt plats.”

Hadzialic utvecklade varför hon menar att det behövs grundläggande förändringar.

"Svensk skola levererar mycket och det finns oerhört duktiga lärare gör sitt bästa och även skolledare. Men svenska skol levererar inte på den nivån som vi vill att skolsystemet ska leverera på. Vi ser att vi tappar med andra länder och att vi tappar i jämförelse med tidigare svenska generationer. Så vi kan på intet sätt vara nöjda med dagsläget.”

Hon beskrev vilka strukturreformer hon avsåg:

”Framförallt ser jag att staten måste ta mer ansvar för skolan. Det pratas om ett förstatligande nu och det är kanske den riktningen vi behöver röra oss? Men det här måste utredas ordentligt.”

”Jag vet att det finns röster i S som vill ha ett förstatligande, eller ett mer statligt ansvar. Jag tillhör själv den gruppen”, förklarade Aida Hadzialic i poddsamtalet.

Angående att det varit svårt för socialdemokraterna att se att kommunaliseringen av skolan inte gett önskat resultat, då den genomdrevs av den en gång så dominerande partiledaren Göran Persson, påpekade Hadzialic att hon tror att det har gått tillräckligt lång tid för att det nu ska vara möjligt att på driva en förändring.

”Det är väl först nu när det kommer nya generationer man börjar tänka på ett nytt vis, och sedan finns det ju mycket forskning, studier och internationella jämförelser som visar att vi har tappat styrförmågan över svensk skola och att det är därför vi inte har likvärdighet och inte levererar på tillräckligt hög nivå.

Några frågor som Hadzialic ansåg som viktiga och där hon försökte vara drivande var införande av ämnesbetyg, behov av externa examinatorer och kritik mot konfessionella friskolor.

Per Kornhall påpekade att av de tre stora skolproblemen: lärarbristen, likvärdigheten och segregationen så är det endast likvärdigheten som nämns i de nio punkterna om skolan i januariavtalet som den nya regeringen vilar på.

”Men om vi tar tag i det stora problemen med likvärdigheten i skolan och kunskapsinlärningen så kommer vi också bryta segregationen. Om skolan styrs bättre så får lärarna bättre förutsättningar för att staten tar mer ansvar – och vi kanske förstatligar skolan – så kan vi få en bättre lärarförsörjning. Bättre lärarutveckling, bättre villkor och mer auktoritet för läraren i klassrummet”, sa Aida Hadzialic.

Lyssna på hela poddavsnittet här.

Länk till annan webbplats.
Aftonbladet uppmärksammade också poddsamtalet i gårdagens tidning Länk till annan webbplats..

Framförallt ser jag att staten måste ta mer ansvar för skolan. Det pratas om ett förstatligande nu och det är kanske den riktningen vi behöver röra oss? Men det här måste utredas ordentligt.

Aida Hadzialic

Mer inom ämnet


Zoran Alagic

Mediestrateg Lärarnas Riksförbund

Mejla