Nedskärningar i skolan

Det handlar om hur politikerna ser på skolan

Det sker nedskärningar i skolan på många håll i landet. Bland annat i Hylte kommun. Något som Lärarnas ordförande Åsa Fahlén kommenterade när hon besökte Halmstad.

Hallandspostens ledarskribent Mattias Karlsson skrev i helgen Länk till annan webbplats. om att skolan i Hylte kommun inte bara står inför stora besparingar, man har också en svår utmaning i att locka till sig behöriga lärare.

Förra veckan gästade Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén Halmstad. Ledarredaktionen fick en intervju med henne och hon kommenterade situationen för Hylte. Skolorna i kommunen tvingas spara 39 miljoner kronor och flera tjänster ska bort.

”Nedskärningarna gör det jättesvårt för en kommun som Hylte som kanske inte är superattraktiv. De skulle behöva satsa mer på skolan”, säger hon.

Åsa Fahlén framhöll också att allt inte handlar om pengar.

”Det är klart att vi alltid vill att det ska gå mer resurser till skolan, men minst lika viktigt är att du faktiskt har en kommunledning som förstår betydelsen av utbildning och skola, att man faktiskt ser skolan som en investering”, säger hon.

/.../

De folkvalda måste visa att skolan är prioriterad, där brister det rejält i Hylte kommun. Eleverna ska inte behöva lida för att politikerna inte klarar att lösa sina problem. Låt stå.

”Ser man skolan som en kostnad eller en investering?” Den retoriska frågan kommer från Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, som menar att kommunpolitikernas förhållningssätt till skolan är viktigt.

Hon gästade också P4 Radio Halland Länk till annan webbplats. och kommenterade även där nerdragningarna i skolan.

Det är klart att vi alltid vill att det ska gå mer resurser till skolan, men minst lika viktigt är att du faktiskt har en kommunledning som förstår betydelsen av utbildning och skola, att man faktiskt ser skolan som en investering.”

Åsa Fahlén