”Du är väl Googlebar, lille vän!”

En pjäs som fortsätter vara aktuell

Nu får jag höra att Stadsteatern åter ger nya föreställningar av Ylva Lööfs pjäs ”Du är väl Googlebar, lille vän?”. Det är en pjäs för lärare och faktiskt för alla som bryr sig om skolan.

Tyvärr verkar många lärare inte veta om att pjäsen finns. Den sattes upp för första gången för fem år sedan på Soppteatern, Stadsteatern i Stockholm och gick sedan på landsomfattande turné. Och den har återkommit på repertoaren om och om igen, men nu ska det tydligen vara sista varvet.

Pjäsen handlar om en lärares yrkesgärning och hur lärare behandlas i vårt skolsystem i dag. Att ständigt vara anpassningsbar och flexibel. Att aldrig, eller sällan, få uppskattning för den undervisning man bedriver.

Vi möter Birger, som spelas mycket övertygande av Samuel Fröler. Birger är en utbränd och långtidsarbetslös gymnasielärare som får hjälp av en jobbsökningscoach för att hitta tillbaka till arbetslivet.

Skolledningen bryr sig knappast om den kunskap som ligger inbäddad i Birgers verksamhet. Han möter inte den tillit till lärare som alla talar om. Till och med, ja kanske i synnerhet, arbetsgivare, talar om den tillit man behöver se. Här sägs lösningen vara att arbeta med sitt varumärke och vara ute på sociala medier.

(Till skillnad från 2014 då pjäsen hade premiär och de som ville kunde se övertron och naiviteten, så ser alltfler nu farorna och problemen med dessa kanaler.)

Nu har alltså Stadsteatern lagt in ytterligare två föreställningar av "Du är väl Googlebar, lille vän!". Den 5 maj och 22 maj. Detta blir de två sista. Föreställningen den 5 maj ligger på en söndag för att så många lärare som möjligt ska kunna gå. Det blir mycket skratt och en del tårar också.

Lärarnas Riksförbund har varit engagerade alltsedan pjäsförfattaren Ylva Lööf tog kontakt med förbundet när hon arbetade på sin text. Förbundet skickade ut information och kunde en tid även förmedla rabatterade biljetter till medlemmar.

Nu har ju åren gått och det finns många lärare som aldrig ens hört talas om pjäsen och om de hade vetat så skulle de ha sett den för länge sen.

Är du nyfiken och kan ta dig till Stockholm under maj så är ett tips att ta med några kolleger och se pjäsen. Det är den värd. Det ingår en god lunch i biljettpriset.

OBS! Pjäsen spelas på ny teaterscen under fontänen på Sergels torg, eftersom Stadsteatern renoverar sina lokaler.

”En klockren komedi om svårigheterna en stolt lärare möter när skolans grundvalar skakas. Det som till en början kan ses problematiskt utvecklar sig snabbt till en njutbar hyllning till läraryrket. Samuel Fröler är i sin bästa form när läraren Birger både upptäcker och uppfinner sitt nya jag.”

Samuel Fröler i "Du är väl Googlebar, lilla vän!

Samuel Fröler i "Du är väl Googlebar, lilla vän!


Zoran Alagic

Mediestrateg Lärarnas Riksförbund

Mejla