Debattartikel

Hej, Nedan kommer en kort debattartikel om socialdemokraternas aviserade omsvängning av skolpolitiken och hur lärarna ser på den - och vilka möjligheter det ger för skolan. Hoppas ni kan ta in den denna vecka. Rubriceringen på detta utskick är nyhetsbrev, vilket det inte är. Denna debattartikel skickas endast till s-tidningar. Vänlig hälsning Zoran Alagic presschef Lärarnas Riksförbund 070-262 27 00

Uppdaterad

rubrikförslag: Ny skolpolitik från s öppnar för nya lösningar på skolans problem

Mona Sahlins påbörjade omsvängning av skolpolitiken ger förutsättningar för breda politiska lösningar så att vi tillsammans kan komma tillrätta med skolans problem.

Jag hoppas att socialdemokraterna verkligen är på väg att återknyta till sin traditionella skolpolitik med fokus på kunskap och bildning för alla barn – framförallt arbetarklassens barn, som får möjligheten att förbättra sina livschanser.

Vi vet att det socialdemokratiska partiet, som landets största parti, är centralt för att få en skola som satsar på alla barns rätt till kunskap och maximal utveckling. Att socialdemokraternas partiledare nu är något mer positiv till både tidigare betyg och fler nationella prov är mycket bra. Då kan vi bättre nå de barn som inte får baskunskaper i skolan och tidigt satsa extra resurser på dessa barn. Och viktigast av allt – Mona Sahlin talar om vikten av kunskap och bildning.

Mona Sahlin har rätt när hon säger att valrörelsen visade att socialdemokraterna har kommit i otakt med sina väljare. Detta bekräftas av en ny Sifoundersökning som Lärarnas Riksförbund gjort. Där framkommer bland annat att:

· 74 % av de socialdemokratiska väljarna anser att en auktorisation av lärare ska införas, medan endast 44 % av de socialdemokratiska kommunpolitikerna anser detsamma.

· 70 % av de socialdemokratiska väljarna anser att endast lärare med lärarutbildning ska få sätta betyg, medan endast 51 % av de socialdemokratiska kommunpolitikerna anser detsamma.

I den omsvängning av socialdemokraternas skolpolitik som nu inleds ska partiet starta ett rådslag. Från Lärarnas Riksförbund bidrar vi gärna och hoppas bli inbjudna till samtal som representanter för lärarkåren.

Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas Riksförbund


För kommentarer och upplysningar

Pressjour Lärarnas Riksförbund

08-613 25 55